viitor verde
Home Interviuri Editorial Un viitor (mai) verde, dar mai inegal?

Un viitor (mai) verde, dar mai inegal?

Pe măsură ce devine din ce în ce mai clar că niciunul dintre cele 14 milioane de locuri de muncă din industria auto europeană nu va rămâne neafectat de tranziția la mobilitatea ”verde”, s-a acordat mai puțină atenție la ceea ce s-ar întâmpla dacă producătorii nu ar ține pasul cu concurența globală care evoluează rapid în domeniul tehnologiilor cu emisii zero.

Un studiu publicat de Institutul European pentru Cercetare al Sindicatelor (ETUI) dezvăluie că pot apărea riscuri suplimentare în angajare și inegalități în creștere, dacă producătorii europeni continuă să abandoneze segmentele inferioare ale pieței de vehicule electrice și să le lase în seama concurenților non-europeni.

De peste un deceniu, constructorii auto din Europa au acordat prioritate unei strategii bazate pe modele high-end, cu volum redus, pentru a maximiza profiturile, sacrificând modelele de clasă mică. VW, Stellantis și BMW au anunțat că nu își vor schimba strategia în ceea ce privește mașinile electrice, ceea ce i-a făcut pe cercetătorii de la ETUI să avertizeze că există pericolul de deplasare către o mobilitate bazată pe clasa socială. Ei atrag atenția că autoritățile de reglementare ar trebui să se asigure că mașinile mici europene nu dispar și că ar trebui oferite stimulente pentru modelele entry-level „made in Europe”. În opinia lor, dacă producătorii europeni cedează acest segment, modelele BYD, Great Wall Motor și MG de la SAIC le vor lua locul, iar cea mai mare parte a veniturilor din mașinile mici vândute în Europa va fi astfel generată în China.

De altfel, chiar o analiză ACEA a arătat că accesibilitatea rămâne un obstacol semnificativ pentru consumatorii europeni, deoarece mulți nu își permit să achiziționeze vehicule electrice. Mașinile ”verzi” au o cotă de piață de doar 9% sau mai puțin în mai mult de jumătate din statele membre. Aceste sunt concentrate în principal în Europa Centrală, de Est și de Sud, unde venitul net mediu este de 13.000 euro (8.750 de euro în România).

Drept urmare, eșecul de a extinde furnizarea de vehicule electrice în Europa ar putea deschide calea producătorilor străini de a oferi modele la prețuri accesibile și de a capta o cotă mare din piață de masă. Iar, odată cu piața de masă, vine și angajarea în masă. Concluzia analizei ETUI este alarmantă: dacă UE nu poate să-și reglementeze propria piață în mod eficient, riscă să-și piardă suveranitatea economică în industria auto.

 

 

(Articol publicat în revista Flote Auto, mai 2023)

 

 

 

CITEȘTE ȘI:

Care sunt orașele cu cea mai curată mobilitate din Europa. Bucureștiul, pe locul 31 din 42

Începe proiectarea lotului Drobeta Turnu Severin – Domașnea, parte din drumul de mare viteza Filiași-Lugoj

 

 

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Electrificarea flotelor
Editorial

De ce este importantă electrificarea flotelor

Electrificarea flotelor ar putea avea cel mai mare și mai rapid impact...

Electrificarea flotelor
Editorial

Inflația ”verde” și dilema tranziției energetice

Inflația ”verde” poate fi rezumat drept creșterea prețurilor la bunuri și servicii...

Electrificarea flotelor
Editorial

Momentul februarie 2023

După cum se știe, Uniunea Europeană a hotărât ca, din 5 decembrie...

viitor verde
Editorial

Momentul 2035. Mai multe întrebări decât răspunsuri

Din 2035, în UE vor fi interzise vânzările de autoturisme și utilitare...