Un nou virus gripal în China cu potenţial pandemic

Cercetătorii chinezi au descoperit un virus gripal la porci, care a devenit din ce în ce mai infecţios pentru oameni şi au avertizat că situația trebuie monitorizată îndeaproape, din cauza potenţialului său de a deveni un „virus pandemic”. Cu toate acestea, experţii au menţionat că nu există o ameninţare iminentă pentru oameni.virus gripal


O echipă de cercetători chinezi a studiat virusurile gripale identificate la porci în perioada 2011 – 2018 şi a descoperit o tulpină „G4” de H1N1, care are „toate reperele esenţiale ale unui virus pandemic”, se arată într-un studiu publicat de revista americană Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), citat de Deutsche Welle.

În plus, angajaţii fermelor de porci înregistrează niveluri ridicate ale acestui virus gripal în sânge, iar, în acest context, autorii studiului spun că „monitorizarea atentă a populaţiei, în special a lucrătorilor din industria cărnii de porc, ar trebui să fie pusă în aplicare de urgenţă”.

Studiul subliniază riscurile ridicate ale transmiterii virusului la oameni, în special în zonele dens populate din China, unde milioane de oameni trăiesc în imediata apropiere a crescătoriilor de porci, a abatoarelor şi a pieţelor de animale.

Studiul publicat în PNAS subliniază că porcii sunt importante „medii de mixtură” pentru generarea de virusuri gripale pandemice. Autorii au solicitat „supravegherea sistematică” a situaţiei.

Noua tulpină de H1N1 este o recombinare a unei tulpini întâlnite la suine şi o variantă care a provocat deja un focar în China, în 2009, determinând măsuri de restricţie şi de carantină.

 

CITEȘTE ȘI:

De la 1 iulie 2020, șoferii STB vor purta uniforme. Cât au costat

14 sectoare economice afectate de criza Covid-19. Industria auto, printre acestea

Sumă record pentru autostrăzi la a doua rectificare bugetară

 

Adaugati comentariu