Advertisement
infrastructura rutieră
Home Infrastructură UE investește 5,4 miliarde de euro în 135 de proiecte de infrastructură de transport

UE investește 5,4 miliarde de euro în 135 de proiecte de infrastructură de transport

Comisia Europeană a selectat 135 de proiecte de infrastructură de transport care vor beneficia de subvenții din partea UE, în cadrul mecanismului Conectarea Europei (Connecting Europe Facility – CEF), instrumentul de finanțare al UE pentru investiții strategice în infrastructura de transport.

Finanțarea va sprijini proiecte în toate statele membre ale UE de-a lungul rețelei transeuropene de transport (TEN-T). De exemplu, în contextul agresiunii militare a Rusiei împotriva Ucrainei, mai multe proiecte din Slovacia și Polonia vor facilita transportul de mărfuri între Europa și Ucraina.

„Alocăm 5,4 miliarde de euro pentru proiecte din întreaga Europă care vor îmbunătăți legăturile de infrastructură lipsă, vor face transportul mai durabil și mai eficient, vor spori siguranța și interoperabilitatea, precum și vor crea locuri de muncă. Aceste vremuri dificile au întărit importanța sectorului nostru de transport din UE și a faptului de a avea o rețea de infrastructură fără întreruperi și bine conectată. În special proiecte precum modernizarea terminalului de transbordare feroviar-rutier din Haniska pri Košicich vor facilita și mai mult legăturile noastre cu Ucraina”, a precizat comisarul pentru transporturi, Adina Vălean.

Mai multe proiecte vor impulsiona rețeaua feroviară a UE, inclusiv tunelul Fehmarn Belt, cu o lungime de 18 km, care va reduce semnificativ timpii de călătorie între Danemarca și Germania.

Investițiile suplimentare în implementarea sistemului european de gestionare a traficului feroviar vor face ca transportul feroviar să fie mai inteligent, interoperabil și mai sigur.
Printre proiecte se numără, de asemenea, crearea unei infrastructuri de parcare sigure și securizate pentru camioane, modernizarea infrastructurii portuare de bază, inclusiv alimentarea cu energie electrică la țărm pentru a reduce emisiile provenite de la navele acostate, îmbunătățirea conexiunilor transfrontaliere pe căile navigabile interioare și o serie de proiecte-pilot pentru aviația ecologică și mobilitatea aeriană urbană.

Aceste granturi reprezintă cea mai mare parte a finanțării Mecanismului Conectarea Europei în cadrul cererilor de propuneri din septembrie 2021 și urmează investițiilor în proiecte de mobilitate militară și de combustibili alternativi din aprilie 2022.

 

 

CITEȘTE ȘI:

Topul statelor și companiilor cu cele mai mari flote de mașini verzi

CNAIR pregătește relansarea licitației pentru Autostrada Brașov – Bacău

 

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

infrastructura rutieră
Infrastructură

Noi acte normative pentru realizarea investiţiilor în infrastructura rutieră

Guvernul a aprobat în şedinţa de miercuri fondurile pentru exproprierile necesare construcției...

Lotul 2 Nord
Infrastructură

Miercuri se deschide circulația pe Lotul 2 Nord al Autostrăzii de Centură București A0

Miercuri, de la ora 15.00, se deschide circulația pe Lotul 2 Nord...

Măgurele Expres
Infrastructură

Începe proiectarea Drumului Radial 10 Măgurele Expres

Contractul pentru proiectarea Drumului Radial (DR) 10 Măgurele Expres, una dintre șoselele...

Pro Infrastructură
Infrastructură

Toamna se numără… kilometrii de autostradă. Analiză Asociația ”Pro Infrastructură”

România are, în prezent, 1.008 kilometri de autostradă și drum expres în...