Advertisement
Berlingo
Home Piaţa auto Vehicule comerciale uşoare Tuning Caselani. Călătorie în timp cu Berlingo 2CV Fourgonnette

Tuning Caselani. Călătorie în timp cu Berlingo 2CV Fourgonnette

Carosierul Italian Caselani și-a unit forțele cu designerii de la Citroën pentru a transforma Berlingo într-un vehicul omagiu pentru legendarul 2CV Fourgonnette AU.

Caselani valorifică trendul vintage, bine ancorat în cultura auto italiană. Unul care se aplică atât vehiculelor pentru pasageri, cât și celor destinate profesioniștilor, și constă în readucerea la viață a tușelor de design aparținând unui model legendar din trecut îmbinându-le cu echipamentele și performanța modernă a unui vehicul actual.

Transformarea suferită de Berlingo este de fapt o reinterpretare care se bazează pe succesul unei autoutilitare pionier și al modelului Berlingo Van, un jucător major pe segmentul său în Europa, încă de la lansarea sa în 1996. Dovadă că cele trei generații Berlingo au fost vândute în peste 1.891.196 de unități. Dar și că la sfârșitul lunii august 2022, Berlingo era al doilea cel mai de succes vehicul din segmentul său din Europa, cu o cotă de piață de 17%. Un vehicul extrem de versatil, care a reușit să se reinventeze de-a lungul anilor și un pionier în segmentul ”ludospace”-urilor, Berlingo a introdus numeroase inovații, inclusiv cabina integrată, configurația cu trei locuri în față, frâna de parcare electrică și, mai recent, pe a treia generație, indicatorul de suprasarcină. Mai mult, la momentul lansării în 2013 a fost una dintre primele utilitare electrice pe piață.

Caselani

Caselani a încredințat acest exercițiu de restyling pentru Berlingo lui David Obendorfer. În 2017, pentru a sărbători cea de-a 70-a aniversare a modelului Type H (comercializat între 1948 și 1981 în aproximativ 500.000 de exemplare), acesta a fost însărcinat de Caselani să dezvolte un kit de caroserie bazat pe Citroën Jumper. Apoi, în 2020, și-a îndreptat atenția către Jumpy/SpaceTourer. În ceea ce privește transformarea estetică, tehnica este aceeași pentru toate cele trei autoutilitare Citroën. În partea din față, componentele caroseriei (capota, bara de protecție și pasajele roților) sunt înlocuite cu elemente din fibră de sticlă. Secțiunile laterale, partea din spate și plafonul sunt acoperite cu panouri lipite direct de caroserie. Farurile rotunde înlocuiesc farurile propuse de vehiculele utilitare actuale pentru a perfecționa aspectul vintage și a impregna personalitatea puternică a modelelor Type H sau 2CV Fourgonnette.

Reprezentare modernă, lifestyle

Berlingo 2CV Fourgonnette este o reprezentare modernă „lifestyle”, inspirată de legendarul 2CV AU lansat în 1951, un real succes la vremea sa, cu aproape 1.247.000 de unități vândute și de descendentul său, 2CV AZU din 1954. La vremea sa, furgoneta 2CV a făcut furori în segmentul său prin designul și performanțele oferite. Versiunea utilitară atingea o viteza medie de 40-50 km/h, transporta pana la 250 kg marfa si avea un volum util de 1.88 m³. Noua versiune a eliminat zgomotul motorului cu doi cilindri și orificiul pentru manivelă din grila. 2CV Fourgonnette oferă tot ce e mai bun din epoca sa în materie de confort, spațiu, modularitate și siguranță.

Caselani

Codurile atemporale ale furgonetei nu au fost uitate. Partea frontală a fost complet revizuită, dezvăluind trăsăturile caracteristice ale modelului 2CV de altădată. Grila, bara de protecție și pasajele roților au fost înlocuite cu noi componente din fibră de sticlă adaptate cadrului, care integrează cleme și șuruburi pentru fixarea acestora. Toate aceste componente au fost asamblate în atelierele Caselani din Lombardia, nordul Italiei.

Apoi, capota bombată în formă de V se îngustează în partea inferioară – precum la modelul de referință. În centrul capotei, celebra siglă striată în relief se extinde pe aproape întreaga sa suprafață. Blocurile optice rotunde sunt detașate parțial de capotă, spre deosebire de cele originale, care erau în totalitate. O interpretare mai modernă, cu componente perfect integrate în vehicul. În schimb, canelurile în relief din partea superioară a aripilor existau deja pe modelul 2CV, servind drept ventilație pentru motor.

Cu partea superioară decupată concav (sau în formă de M evazat în partea de sus), grila este atractivă și emblematică pentru 2CV AU. Chevroanele cromate de mari dimensiuni – semnătura mărcii – sunt poziționate chiar în centrul grilei și suprapuse pe aceasta, ceea ce le scoate și mai mult în evidență. Grila impunătoare coboară în continuarea capotei, dând impresia că aripile plutesc. Linia de deasupra farurilor de ceață – care se întinde pe toată lățimea vehiculului – amplifică și mai mult acest efect. Aceasta oferă stabilitate părții frontale și o lărgește, accentuând caracterul robust al modelului.

Bara de protecție față este vizual mai joasă decât cea a modelului Berlingo. Dacă bara de protecție a modelului 2CV era cromată, aceasta este vopsită în alb, pentru a contrasta cu caroseria, ceea ce subliniază caracterul protector al acestei componente și îi conferă în același timp o alură modernă.

Caselani

Flancurile, portierele spate și plafonul au primit un al doilea strat, ceea ce completează caroseria modelului Berlingo. Componentele din fibră de sticlă aduc un omagiu tablei ondulate specifice modelului 2CV – în prezent, acestea au un rol pur decorativ. Inițial, ele aveau un scop real, acela de a asigura rigiditatea întregii structuri. Aceste componente striate împreună cu plafonul reproiectat – înălțat – sunt o încercare deliberată de a crea un stil prin care habitaclul vehiculului este separat de compartimentul de marfă, o caracteristică deja vizibilă pe vechea furgonetă.

În partea din spate a vehiculului, un mic geam vertical rotunjit în partea de sus și de jos este amplasat pe fiecare dintre portierele spate ale modelului Berlingo – un alt tribut adus furgonetei 2CV. Pentru o alură și mai modernă, garnitura neagră foarte groasă din jurul geamurilor a fost îndepărtată. În ceea ce privește stopurile și luminile de mers înapoi ale vehiculului, forma lor perfect rotundă este evidențiată grație dimensiunii lor mari. Acestea sunt înconjurate de ornamente roșii, ceea ce le face și mai vizibile și le oferă un aer mai modern.

Elementele cromate sunt prezente în diferite zone cheie ale vehiculului, un alt tribut adus detaliilor de stil propuse de 2CV. Acest lucru este valabil pentru faruri, creasta centrală a capotei, grila cu chevroane și ornamentele de contur, capacele originale (fabricate și în prezent) și ornamentele farurilor. Mânerul pentru deschiderea capotei nu a fost inclus pe noua versiune.

Avantajele unui vehicul modern

Berlingo Van poate transporta până la 3 persoane (5 în varianta destinată persoanelor fizice), poate să ruleze la viteze mai mari, este mai mare – după cum o dovedește capacitatea sa de încărcare de până la o tonă și volumul util care aproape s-a triplat, până la 4.4 m³.

Deși este un vehicul compact – ceea ce îl face agil și ușor de manevrat – Berlingo Van oferă un spațiu generos la bord, fiind instrumentul ideal pentru comercianți și meșteri. Cu cabina Extenso®, lungimea efectivă a vehiculului poate fi extinsă până la 3.09 m (versiunea M) prin rabatarea scaunului pasagerului.

Pentru a facilita conducerea, încărcarea și efectuarea manevrelor, Berlingo Van dispune de până la 18 tehnologii de asistență a șoferului și 4 tehnologii de conectivitate, printre care: head-up display color, acces și pornire mâini libere, indicatorul de suprasarcină, sistemul surround rear vision, Active Safety Brake, controlul stabilității la remorcare, Grip Control cu ​​Hill Assist Descent și sistemul de monitorizare a unghiului mort.

Vehiculul comercial este disponibil cu motorizări 1.5 diesel BlueHDi, 1.2 PureTech pe benzină și o cutie de viteze automată EAT8. Versiunea electrică are o autonomie de până la 275 km pe zi, pentru călătorii fără zgomot și fără vibrații. Oferă același volum util și bateria sa poate fi încărcată 80% în 30 de minute de la o stație publică de încărcare. ë-Berlingo Van dispune de funcția de încărcare programată, iar temperatura din interiorul habitaclului poate fi presetată.

 

 

(Articol publicat în revista Flote Auto, octombrie 2022)

 

 

CITEȘTE ȘI:

Transelectrica își reînnoiește flota cu 20 de autoturisme 4×4, prin programul Rabla Clasic

DHL își electrifică flota pentru operațiunile logistice globale cu 2.000 de utilitare Ford E-Transit

 

 

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Vehicule comerciale uşoare

Ford Pro câștigă International Van Of The Year 2024 și International Pick-up Award 2024

Ford Pro a câștigat două distincții, revendicând premiul International Van of the Year...

Flotă verdeVehicule comerciale uşoare

Gata pentru afaceri: Opel prezintă noul Combo

Opel a publicat detalii despre noul vehicul comercial ușor (LCV) Combo. Noua...

Flotă verdeVehicule comerciale uşoare

Noul Peugeot E-RIFTER, vehicul multifuncțional de agrement plin de viață

La fel ca restul gamei Peugeot, E-RIFTER duce electrificarea și eficiența la...

Citroen
Vehicule comerciale uşoare

CITROEN Type Holidays. Călătorește cu stil

Citroen a dezvăluit un nou concept în stil retro care aduce un...