Traseul drumului expres Craiova-Piteşti

Deşi iniţial legătura dintre Piteşti şi Craiova trebuia realizată la nivel de autostradă, până la urmă s-a optat pentru varianta drumului expres. Cu un cost total de 3,771 miliarde de lei fără TVA, autorităţile speră să fie finalizat în 40 de luni de la semnarea contractelor de execuţie.
suceava

Studiul de Fezabilitate pentru realizarea drumului expres Craiova – Piteşti, întocmit în urmă cu 10 ani, nu a fost revizuit, acesta fiind analizat de specialiştii CNAIR, iar pe baza sa se va organiza procedura de achiziţie publică de proiectare şi execuţie a lucrărilor. Întregul proiect, cu o lungime de 121,115 km are o valoare de 3,771 miliarde de lei fără TVA.

Primul tronson al drumului expres Craiova – Piteşti, trimis către ANAP în data de 13 iunie 2017, va avea o lungime de 17 km şi va costa aproximativ 479.802.905,88 lei fără TVA. Această porţiune ar urma să fie construită între varianta de ocolire Nord a municipiului Craiova şi limita judeţului Dolj, urmând să traverseze teritoriile adrninistrative ale localităţitor Craiova, Gherceşti, Pieleşti şi Robăneşti.

Tronsonul 2, format din două loturi, va avea o lungime de 39,85 de km şi urmează să fie construit între limita judeţelor Dolj şi Olt şi limita judeţelor Olt şi Argeş. Costul estimat este de 1,48 miliarde de lei fără TVA. Va traversa teritoriile locatităţilor Balş, Bârza, Piatra Olt, Slătioara, Ulmi, Slatina şi Valea Mare. Documentaţia pentru proiectarea şi execuţia acestui tronson a fost înaintată în data de 14 iunie 2017 la ANAP spre validare.

Cuprins între intersecţia cu DN 65, în apropierea municipiului Slatina şi limita dintre judeţele Olt şi Argeş, Tronsonul 3 al drumutui expres Craiova – Piteşti, cu o lungime de 31,75 km, va fi construit între km 57+550 şi km 89+300 şi va avea o valoare de 904.819.215,62 Lei fără TVA. Acesta va tranzita localităţile Valea Mare, Priseaca, Scorniceşti, Optaşi, Tătuleşti, Coloneşti.

Tronsonui 4 are o lungime de 31,81 (km 89+300 km 121+115) şi va fi construit între limita administrativă dintre judetele Olt si Argeş şi intersecţia cu autostrada A1 Bucureşti – Piteşti. Va tranzita teritoriile localităţilor Lunca Corbului, Albota, Costeşti, Bradu, Suseni, Oarja. Valoarea estimată a Tronsonutui 4 este de 909.669.122,09 Lei fără TVA.

Documentaţia pentru proiectarea şi execuţia tronsoanetor 3 şi 4 ale drumului expres Craiova – Piteşti a fost înaintată în data de 16 iunie 2017 la ANAP spre vatidare.

Termenul estimat de realizare a execuţiei lucrărilor, de la semnarea contractutui de către părţi, este de maxim 40 de luni.

Potrivit CNAIR, pe cei 121,115 km ai drumului expres Craiova-Piteşti se va putea circula cu o viteză de 130 de km la oră. Acest drum va avea 4 benzi de circulaţie (2 benzi pe sens) şi va beneficia de toate elementele de siguranţă specifice unei autostrăzi.

„Principalul element care va face diferenţa între drumul expres Craiova-Piteşti şi o autostradă este banda de urgenţă de 1,5 m”, menţionează compania.

CNAIR precizează că „s-au făcut toate eforturile pentru ca proiectul să beneficieze de finanţare nerambursabilă în actualul exerciţiu financiar”, iar pentru a putea fi deschis circulaţiei cu aproximativ 3 ani mai devreme, compania de drumuri a decis, printre altele, să utilizeze resursele existente.

Acest drum va asigura o conexiune corespunzătoare a zonei de Sud-Vest a României la Coridorul IV Pan European şi va ajuta la corelarea cu proiectele de mare infrastructură deja demarate la nivelul Coridoarelor IV şi IX pan-europene.

 

 

Adaugati comentariu