Transportatorii rutieri protestează în faţa sediului Guvernului

Patronatele din transporturile rutiere - UNTRR, FORT, APULUM, APTE 2002 - protestează, astăzi, în Piaţa Victoriei, pe fondul nemulţumirilor faţă de tarifele RCA. Mitingul se va încheia la orele 15.00.protest-transportatori-floteauto

În faţa sediului Guvernului sunt parcate tiruri, taxiuri şi autocare care claxonează, iar protestatarii afişează bannere pe care scrie „Vrem siguranţă rutieră, Protest RCA”, „RCA = falimentul transportatorilor români”, „Mafia RCA, ASF = mafia, jos Negriţoiu”, „Negriţoiu vinovat pentru tot ce s-a întâmplat şi el trebuie arestat”.

Guvernul a aprobat, miercuri, prin ordonanţă de urgenţă, plafonarea tarifelor RCA pe o perioadă de 6 luni, la un nivel ce va fi stabilit de Autoritatea de Supraveghere Financiară. Actul normativ permite stabilirea de către ASF, pe o perioadă de şase luni, a unui tarif RCA de referinţă aplicat atât persoanelor fizice, cât şi juridice.

Transportatorii rutieri au transmis, joi, o adresă către Guvern, prin care solicită crearea unui Grup de lucru format din specialişti din Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), Consiliul Concurenţei şi din organizaţiile patronale de transport, care să stabilească tarifele medii ale RCA şi modul de calcul al acestora.

Nu ne mulţumeşte deloc ceea ce se scrie în Ordonanţa de Urgenţă, pentru că, deşi este hotărâtă o perioadă de şase luni (pentru îngheţarea tarifelor RCA, n.r.), nu s-a stabilit nici nivelul tarifelor, nici modul în care se calculează acestea. De multe ori, autorităţile s-au exprimat că vor folosi tariful mediu. Tariful mediu fără frecvenţa daunelor nu înseamnă nimic. Dauna medie la TIR pentru an de zile este de 18.500 de lei, dar în mod normal în calculul tarifului trebuie să intervină obligatoriu şi frecvenţa daunei, respectiv câte camioane dintr-o sută au daune. Frecvenţa daunei pe segmentul TIR, de exemplu, este de 16%, adică 1 din 6 autocamioane produce o daună şi această daună medie este de 18.500 de lei. Restul de cinci camioane nu produc niciun fel de daună într-un an de zile şi se încasează primă RCA acum câte 20.000 de lei pe fiecare ! Deci, dintr-o primă de la un camion se plăteşte dauna, iar celelalte 5 prime sunt încasate ca să facă profit”, a subliniat Constantin Isac, vicepreşedintele Uniunii Naţionale a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR).

 

 

Adaugati comentariu