COTAR: Am adus sute de poliţe RCA cu preţuri dublate sau triplate

Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR) contrazice datele prezentate de ASF potrivit cărora preţurile poliţelor RCA pentru autoutilitare sau autocamioane au crescut în ianuarie cu 46%, precizând că au prezentat ASF sute de poliţe cu tarife dublate sau triplate.cod portocaliu

Reprezenţantii transportatorilor cer astfel preşedintelui ASF să prezinte realist datele negocierilor cu reprezentanţii transportatorilor şi „să nu mai manipuleze opinia public”.

Membrii COTAR nu sunt de acord cu afirmaţia reprezentanţilor ASF, care susţin că preţul poliţelor de asigurare nu au crescut decât cu sume până la 50%. Aşa cum ni s-a cerut, noi am adus sute pe poliţe de asigurare, prin care să demonstrăm că preţurile au crescut cu 100%-200%. Firmele de asigurare nu au venit cu niciun document care să arate contrariul”, a declarat Vasile Ştefănescu, preşedinte COTAR.

Acesta a arătat că orice zi întârziere în asigurarea unui preţ acceptabil pentru asiguraţi aduce beneficii numai asigurătorului şi ASF.

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a anunţat miercuri că prima medie pentru poliţele RCA era în ianuarie mai mare cu 61% faţă de iunie 2015 pentru vehiculele de transport persoane, în timp ce pentru segmentul autoutilitare/autocamioane avansul a fost de 46%.

„Noi nu am văzut din comunicatul ASF şi din discuţiile purtate până acum că se doreşte dezamorsarea conflictului dintre asiguraţi şi asiguratori. În această situaţie, suntem nevoiţi să ne negociem drepturile în stradă, iar responsabilitatea blocării oraşelor a drumurilor naţionale şi judeţene revine exclusiv ASF”, a adăugat Ştefănescu.

Totodată, în urma unor controale, ASF a cerut companiilor Generali, Groupama, Allianz – Ţiriac, Asirom, Omniasig, Uniqa şi Euroins să recalculeze tarifele RCA, în termen de 30 de zile, costatând diverse deficienţe în modul de stabilire a primelor.

„COTAR apreciază atitudinea Consiliul ASF, care a hotărât ca societăţile de asigurare Generali, Groupama, Allianz – Tiriac, Asirom, Omniasig, Uniqa şi Euroins să reanalizeze metodele actuariale şi ipotezele folosite în calculul tarifelor RCA, să justifice modalitatea de aplicare a acestora, iar apoi să notifice la ASF noile tarife rezultate împreună cu notele de fundamentare şi bazele de date utilizate pentru calcule, dar de ce numai acestea?”, întreabă reprezenţii transportatorilor.

Confederaţia indică datele din raportul Consiliului Concurenţei prezentate joi într-o întâlnire la Camera Deputaţilor, potrivit cărora în ultima perioadă au fost consemnate creşteri semnificative privind preţurile RCA la transporturile da marfă, cu 20%-180 %, şi la transporturile de persoane, cu 20-226%.

 

 

Adaugati comentariu