Advertisement

RCA
Home Administrare flote Asigurări Topul asigurătorilor RCA în 2023 este condus de Groupama și Allianz-Țiriac. Piața a ajuns la 9,3 mld. lei

Topul asigurătorilor RCA în 2023 este condus de Groupama și Allianz-Țiriac. Piața a ajuns la 9,3 mld. lei

Valoarea totală a primelor de asigurare subscrise pentru asigurările RCA de societățile autorizate și reglementate de ASF s-a situat la aproximativ 7,9 miliarde lei în anul 2023, potrivit Raportului ASF. Comparativ cu anul precedent, valoarea primelor brute subscrise a crescut cu aproximativ 6%. Dacă este inclusă și activitatea derulată de sucursale, volumul primelor brute subscrise anul trecut s-a situat la circa 9,3 miliarde lei.

La 31 decembrie 2023, șapte asigurători erau autorizați de ASF să desfășoare activități de asigurare RCA: Allianz-Ţiriac Asigurări, Asigurarea Românească – Asirom Vienna Insurance Group, Eazy Asigurări, Generali Romania Asigurare Reasigurare, Grawe Romania Asigurare, Groupama Asigurări și Omniasig Vienna Insurance Group.

Pe piața RCA din România, își desfășoară activitatea în baza dreptului de stabilire și două sucursale: Axeria IARD și Hellas Direct.

Sucursala Axeria Iard și-a început activitatea pe piața RCA în cursul trimestrului IV 2021 și a înregistrat un volum al primelor brute subscrise pentru RCA de aproximativ 789 milioane lei în anul 2023, ceea ce înseamnă 8,5% din totalul primelor brute subscrise pentru acest segment.

De altfel, la finalul anului 2022, societatea Hellas Direct (HD Insurance) a intrat pe segmentul RCA din România, în baza dreptului de stabilire (FoE), iar în anul 2023 cumulând un volum de prime brute subscrise de circa 552 milioane lei (6% din piața RCA).

RCA

Gradul de concentrare se menținea ridicat pentru primii asigurători din top în anul 2023, astfel că primele 3 societăți de asigurare cumulau aproximativ 57% din portofoliul de asigurări RCA din România.

Cu toate acestea, potrivit ASF, se observă o diminuare a gradului de concentrare comparativ cu perioadele anterioare, având în vedere dinamica subscrierilor sucursalelor prezente pe piața locală, ce dețineau cumulat o cotă de 14,5% în anul 2023.

RCA

Exprimat în unități anuale (pentru a ține seama de durata diferită a polițelor, ce pot fi încheiate pe o perioadă cuprinsă între 1 și 12 luni), numărul de contracte RCA încheiate de societățile autorizate de ASF în anul 2023 a fost de circa 6,5 milioane, în scădere cu 0,9% față de anul 2022. Dacă este luată, însă, în considerare și sucursalele, numărul de unități anuale pentru contractele RCA a fost de aproximativ 8 milioane, în creștere cu 12% comparativ cu anul anterior (inclusiv sucursale: 7,1 milioane unități anuale de expunere).

În anul 2023, cele mai mari ponderi au fost deținute de polițele cu o valabilitate de 12 luni (86% din contractele RCA au fost încheiate pe o perioadă de 1 an).

Din perspectiva structurii portofoliilor de clienți, în anul 2023, ponderea contractelor încheiate cu persoane fizice la nivelul întregii piețe s-a situat la nivelul de aproximativ 73%.

RCA

Evoluția primei medii RCA

Pe ansamblul întregii piețe, la 31 decembrie 2023, prima medie RCA anualizată s-a situat în jurul valorii de 1.219 lei, în creștere cu 7% comparativ cu anul 2022, respectiv cu 54% față de 2021.

RCA

asigurari

Evoluția daunelor

Valoarea despăgubirilor brute plătite de societățile de asigurare autorizate și reglementate de ASF a fost de 3,1 miliarde lei în anul 2023 pentru daunele plătite pe segmentul RCA. Fondul de Garantare a Asiguraților a aprobat suma de circa 794 milioane lei pentru plata daunelor RCA în 2023, din care 757 milioane lei reprezintă plățile efectuate pentru segmentul RCA în anul 2023 ca urmare a falimentului societăților City Insurance și Euroins România.

În anul 2023, societățile de asigurare autorizate și reglementate de ASF au efectuat plăți în valoare de circa 3,1 miliarde lei pentru aproximativ 292 mii de dosare de daună, rezultând o daună medie de circa 10.750 lei, în creștere cu 8% comparativ cu anul precedent. Fără a lua în calcul valorile înregistrate de FGA, despăgubirile brute plătite pentru RCA au scăzut cu 7%, în timp ce numărul dosarelor de daună plătite s-a redus cu 14% față de anul 2022.

asigurari

Din valoarea totală a despăgubirilor brute plătite de societățile autorizate și reglementate de ASF, cele mai mari valori au fost plătite pentru daune materiale (2,5 miliarde lei), restul (622 milioane lei) reprezentând valoarea daunelor plătite pentru vătămări corporale.

Daunele plătite pentru persoane fizice au fost mai mari comparativ cu cele plătite pentru persoane juridice, atât pentru vătămările corporale, cât și pentru daunele materiale în toate perioadele analizate.

În ceea ce privește daunele medii plătite pentru RCA, calculate ca raport dintre despăgubirile plătite și numărul dosarelor de daună plătite, dauna medie plătită pentru vătămări corporale s-a situat la circa 76.741 lei și cea plătită pentru daune materiale la 8.867 lei.

 

 

 

CITEȘTE ȘI:

Carlos Tavares: ”Mașina electrică poate fi o soluție pentru unele societăți, dar nu pentru toate”

Sisteme 4×4 Suzuki. Suflete hoinare

 

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

RCA
Asigurări

Piața RCA, în scădere cu 11% în trimestrul I din 2024, la 2,15 miliarde de lei

Volumul primelor brute subscrise pe segmentul RCA de societățile autorizate și reglementate...

auto
Asigurări

Piaţa poliţelor auto a crescut, anul trecut, la 13 miliarde de lei

Valoarea primelor brute subscrise pentru asigurările auto, RCA şi Casco, s-a situat...

tarifele RCA
Asigurări

Tarifele RCA rămân plafonate până la 30 septembrie 2024

Guvernul a decis prelungirea cu trei luni, până la 30 septembrie 2024,...

casco
Asigurări

Aproximativ 2.000 de notificări de daune în baza polițelor CASCO ca urmare a furtunii de săptămâna trecută

Ca urmare a furtunii de săptămâna trecută, companiile de asigurare membre ale...