Advertisement

casco
Home Administrare flote Asigurări Topul asigurătorilor Casco în 2023. Omniasig și Groupama, pe primele locuri

Topul asigurătorilor Casco în 2023. Omniasig și Groupama, pe primele locuri

Valoarea primelor brute subscrise de societățile autorizate și reglementate de ASF s-a situat la aproximativ 3,5 miliarde lei pentru segmentul asigurărilor auto facultative (Casco), în creștere cu 16% comparativ cu anul 2022 (3,1 miliarde lei), arată datele publicate de ASF.

Totodată, despăgubirile brute plătite au înregistrat o valoare de 2,2 miliarde lei în perioada analizată, un avans de 7% față de nivelul din anul precedent. Ca pondere în prime brute subscrise, despăgubirile brute plătite s-au situat la 62%.

casco

Gradul de concentrare este ridicat și pe piața asigurărilor auto facultative, primele 3 societăți de asigurare însumând o cotă de piață de circa 74% din perspectiva volumului de prime brute subscrise.

casco

Prima medie pentru asigurările auto facultative, calculată ca valoarea primelor brute subscrise de societățile autorizate și reglementate de ASF raportate la numărul de contracte încheiate în perioada de referință, s-a situat la 2.600 lei în anul 2023, nivel situat mult sub cel înregistrat în 2022 (3.420 lei).

asig

Potrivit ASF, prima medie în cazul asigurărilor facultative diferă față de cea înregistrată pe segmentul asigurărilor obligatorii de răspundere civilă auto, având în vedere riscurile acoperite, precum și diferențele dintre sumele asigurate, respectiv limitele diferite de despăgubire între cele două produse.

De asemenea, se constată diferențe semnificative și în ceea ce privește volumele înregistrate pentru cele două categorii de asigurări. Dacă numărul contractelor încheiate pentru asigurările facultative a fost de circa 1,4 milioane, numărul contractelor încheiate pentru RCA de societățile autorizate și reglementate de ASF a fost semnificativ mai mare, de peste 7,2 milioane, respectiv circa 6,5 milioane exprimate în unități anuale de expunere (anualizat) în 2023 (fără a include numărul contractelor încheiate de sucursale).

casco

În ceea ce privește dauna medie pentru asigurările Casco, indicator calculat ca raportul dintre despăgubirile brute plătite și numărul dosarelor de daună lichidate sau plătite parțial în perioada de raportare, s-a situat la o valoare de 7.580 lei în anul 2023, în creștere cu 9% față de perioada similară a anului precedent. Așadar, pentru cele circa 288 mii de dosare de daună lichidate sau plătite parțial, asigurătorii au plătit, în medie, 7.580 lei/dosar.

 

 

CITEȘTE ȘI:

Tesla își revizuiește planurile privind mașina la un preț accesibil

Stellantis. Salariul lui Carlos Tavares ajunge la 36,5 mil. euro. Acționarii, îndemnați să-l refuze

 

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Plafonarea tarifelor RCA
Asigurări

Plafonarea tarifelor RCA ar putea fi prelungită până la 30 septembrie 2024

Plafonarea tarifelor RCA ar putea fi prelungită până la 30 septembrie 2024,...

RCA
Asigurări

BAAR: Costurile cu piesele pentru autovehiculele reparate în baza poliţelor RCA au crescut cu 34%

Costurile cu piesele înlocuite pentru autovehiculele reparate în baza poliţelor RCA au...

Menţinerea plafonării tarifelor RCA
Asigurări

Boloş: Menţinerea plafonării tarifelor RCA depinde de analiza pe care o face ASF

Menţinerea plafonării tarifelor RCA va fi decisă în baza unei analize pe...

Mașinile electrice
AsigurăriService

Mașinile electrice sunt implicate mai rar în accidente, dar reparația costă mai mult. Studii

Este mai puțin probabil ca mașinile electrice să fie implicate într-o coliziune...