Advertisement

China
Home Piaţa auto Analize de piață Cum subvenționează China producția de mașini electrice

Cum subvenționează China producția de mașini electrice

Un nou studiu al Institutului Kiel pentru Economia Mondială (Germania) indică faptul că Beijingul își subvenționează puternic industria, în special în sectoare precum mobilitatea electrică sau energia eoliană. Estimările sugerează că subvențiile totale ale Chinei sunt de 3-9 ori mai mult decât cele ale altor țări OCDE, cum ar fi SUA sau Germania. Conform studiului, unul dintre principalii beneficiari este producătorul de mașini electrice BYD, care în opinia analiștilor reflectă extinderea semnificativă a constructorului auto chinez atât în ceea ce privește capacitățile tehnologice, cât și de producție, precum și creșterea competitivității sale.

Autorii studiului ilustrează faptul că subvențiile guvernamentale sunt predominante în China, peste 99% dintre companiile cotate la bursă primind, în 2022, ajutoare de stat directe.

Combinate cu alte măsuri de sprijin, cum ar fi accesul preferențial la materii prime critice, transferurile forțate de tehnologie de la investitorii străini și tratamentul favorabil în achizițiile publice și procedurile administrative, companiile chineze s-au extins rapid în diverse sectoare de tehnologie verde, dominând piața chineză și pătrunzând tot mai mult pe piețele UE.

În ultimii ani, China a devenit principalul producător mondial de sisteme fotovoltaice și celule de baterii. Țara își propune în mod clar să obțină o poziție similară în alte sectoare de tehnologie verde, inclusiv vehicule electrice și turbine eoliene.

Conform studiului, producătorul de mașini electrice BYD primește, în prezent, subvenții deosebit de mari, care s-au ridicat la aproximativ 220 de milioane euro în 2020 și 2,1 miliarde euro în 2022. În ceea ce privește rata subvențiilor în venituri, raportul a crescut de la 1,1% în 2020 la 3,5% în 2022. În plus, BYD primește mult mai multe prime de achiziție pentru mașini electrice în China în comparație cu alți producători autohtoni, precum GAC sau alte companii străine care produc la nivel local, cum ar fi Tesla sau societățile mixte ale Volkswagen.

China

„Cu toate acestea, cifrele subestimează în mod clar dimensiunea reală și domeniul de aplicare al subvențiilor pentru tehnologiile ecologice în China”, spune Dirk Dohse, director de cercetare la Institutul Kiel și coautor al studiului. De exemplu, BYD beneficiază de subvențiile pentru producătorii de baterii prin prețuri mai mici ale inputurilor, precum și de subvențile pentru cumpărătorii de vehicule electrice cu baterii, care stimulează cererea.

China

Autorii recomandă ca Uniunea Europeană să se angajeze în negocieri cu guvernul de la Beijing pe fondul procedurii recent inițiate împotriva importurilor de vehicule electrice din China, având ca scop convingerea acesteia să retragă subvențiile care afectează UE. Având în vedere actuala slăbiciune macroeconomică a Chinei, puterea sa relativă în sectoarele tehnologice verzi și tensiunile sale cu SUA, autorii văd o șansă realistă de succes a negocierilor. „Călătoria cancelarului în China săptămâna viitoare oferă o oportunitate excelentă de a deschide calea unor astfel de negocieri”, spune Dohse.

 

 

 

CITEȘTE ȘI:

Topul asigurătorilor Casco în 2023. Omniasig și Groupama, pe primele locuri

Exporturile de mijloace de transport, în creștere cu 6,5% în primele 2 lunidin 2024

 

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

socializare
Analize de piață

Ce marcă auto deține monopolul rețelelor sociale?

Din martie 2023 până în 2024, opt mărci de automobile s-au aflat...

Înmatriculările noi de vehicule rutiere
Analize de piață

INS: Înmatriculările noi de vehicule rutiere pentru transportul pasagerilor s-au majorat cu 4,5%

Înmatriculările noi de vehicule rutiere pentru transportul pasagerilor au crescut cu 4,5%...

hibridele
Analize de piață

Europenii preferă hibridele pe măsură ce vânzările de vehicule electrice pierd din avânt

Hibridele (HEV) au captat atenția europenilor în primele trei luni ale anului...

China
Analize de piață

UE ar trebui să impună de tarife de până la 50% pentru a împiedica importul vehiculelor electrice din China. Raport

Pe măsură ce ancheta antisubvenție împotriva producătorilor chinezi de vehicule electrice (EV)...