Test VW e-Crafter: Campionul urban

Volkswagen Commercial Vehicles a lansat noul VW e-Crafter, un van electric de mari dimensiuni, cu sarcină utilă de până la 1,72 tone și autonomie de 173 km (NEDC). Premiera semnalează startul unei campanii de mobilitate electrică, VW urmând să-și lărgească gama de vehicule comerciale cu modele parțial sau total electrificate.
VW eCrafter Volkswagen, creștere de 167% a vânzărilor de utilitare electrice în 2020

Prezentarea nu a fost făcută întâmplător în Hamburg, unul dintre orașele care au introdus deja restricții de circulație pentru vehiculele diesel. Cu zero emisii pe drum, VW e-Crafter este compatibil cu orice zonă de protecție a mediului din Europa și nu va fi afectat de viitoarele restricții.

Noul e-Crafter a fost dezvoltat pentru aplicațiile din mediul urban: livrările finale din curierat și logistică, atelierele mobile de service, meșteșugari, construcții, transport de pasageri, salvări și servicii de urgență. În faza de dezvoltare, VW a analizat peste 200.000 de profile de conducere de la peste 1.500 de clienți. Studiul a arătat că există un grup important de posibili clienți pentru un van electric, intitulat ”Last mile delivery”: șoferii lucrează 9 ore pe zi, 6 zile pe săptămână, doar ziua, fac între 50 și 100 de opriri pe tură și parcurg zilnic aproximativ 70 km, la viteze de maximum 90 km/h. Peste 90% dintre mașini au locuri de parcare fixe, iar în ce privește încărcătura, spațiul de marfă este ocupat în proporție de 70-100%, iar greutatea medie transportată este de 875 kg. Din punct de vedere al consumului de energie, șoferii folosesc radioul (100%), dispozitive inteligente (70%), navigația (15%), AC (55%), încălzirea auxiliară (35%), scaunele încălzite (15%), dar și unități externe de răcire.

De aceea, VW e-Crafter nu a fost proiectat pentru autonomie maximă, ci pentru aceste distanțe relevante pentru activitatea de zi cu zi. Cu o autonomie în ciclu NEDC de 173 km și o viteză limitată la 90 km/h, e-Crafter se încadrează în nevoile reale de utilizare a vehiculelor comerciale ușoare în mediul urban. Astfel, datorită bateriei mai compacte, prețul rămâne la același nivel cu al concurenței. În Germania, e-Crafter va avea un preț începând de la 69.500 euro fără taxe.

e-Crafter a fost dezvoltat în paralel cu modelele Crafter cu motoare diesel. Astfel, nu este un vehicul cu sistemul electric montat ulterior, a doua generație Crafter fiind creată pentru emisii zero. Astfel, capacitatea spațiului de marfă la modelul cu plafon înalt rămâne neschimbată: 10,7 metri cubi. Celelalte dimensiuni importante rămân de asemenea neschimbate.

CITEȘTE ARTICOLUL COMPLET PE CARGO-BUS.RO!

Adaugati comentariu