Trotineta Ryde ST-1001

Test Trotineta Ryde ST-1001

„Trotinetist“ convins, nu mă gândeam că mai poate exista vreun astfel de gadget care să-mi mai câștige admirația. Și totuși, de când am luat-o la test, trotineta Ryde a ajuns să-mi fie partener de drum pe toate rutele urbane! Foto: Bogdan Grigorescu

De ce și-ar lua companiile o flotă de trotinete? Am cel puțin trei motive: prețul de achiziție scăzut, timpul mic pierdut prin trafic și depozitarea în spații restrânse. E drept, o trotinetă are limitările ei: nu o poți folosi când e frig sau plouă, nu poți transporta mai multe persoane, iar portbagajul… ei bine, nu există. Și atunci, cine o poate folosi? Păi… în principiu, oricine nu are lucruri grele de cărat: de la fast food delivery și curieri locali, la poștași și la oricine face naveta între casă și serviciu.

Trotineta Ryde ST-1001

Trotineta Ryde: în pofida celor 15,5 kg, manevrabilitatea este deosebită

Nimeni nu se plânge de lipsa ofertei de trotinete de pe piață, ci, mai degrabă, de oferta prea bogată, care tinde să confuzeze clienții. Azi m-am urcat pe platforma uneia dintre cele mai reușite trotinete pe care „le-am ghidonat“ vreodată. Este trotineta Ryde ST-1001 și este specială în felul ei prin mai multe caracteristici.
În primul rând – are șa, pe care o primiți cadou: da, se poate transforma din trotinetă într-o bicicletă cu roți de 10 inci. Rutele lungi ar putea deveni, astfel, mai confortabile, pentru că șaua este foarte moale și are suspensie.

Trotineta Ryde ST-1001

Dacă o parte dintre colegii mei au devenit dependenți de ea, eu prefer s-o înlătur, pentru că mersul în picioare pe platformă crește mult manevrabilitatea. Am două posibilități: s-o pliez sau să o scot complet, cu tot cu tijă, folosind o cheie imbus din mica trusă care însoțește trotineta. Că tot veni vorba – în pofida celor 15,5 kg, manevrabilitatea este deosebită, datorită centrului de greutate scăzut al arhitecturii cu baterii în platformă (unele trotinete au bateriile în ghidon). În plus, trotineta nu are suspensii, oferind un compromis perfect între rigiditate (feedback-ul și incisivitatea sunt foarte bune) și confort (anvelopele cu cameră filtrează bine iregularitățile căii de rulare).

Trotinetă electrică, bicicletă electrică sau scuter electric?

Trotineta Ryde ST-1001

Apoi, pe lângă stopuri și far, dotări regăsite la toate trotinetele electrice, are semnalizări și claxon, deci scade gradul de risc la rularea pe șosea, printre mașini. Acestea sunt ușor de controlat cu degetul mare al mâinii stângi, fără a-ți lua ochii de la drum. Mâna dreaptă se ocupă cu maneta accelerației și cu butoanele computerului de bord.

 

 

 

Platforma este mare (51×22 cm utili), atât de mare încât îmi pot scoate fiica de 8 ani la o plimbare după program fără probleme, singura limitare fiind cea a sarcinii utile, de 120 kg. Sau pot căra un pachet pe care să-l prind fix de platformă printr-o chingă și la fel pot proceda și curierii cu marfa lor. Iar la destinație au două posibilități: fie armează alarma (disponibilă opțional) și lasă trotineta afară (eventual asigurând-o și cu un antifurt mecanic), fie o pliază și o transportă la interior, fapt care cere o ușoară condiție fizică, din cauza greutății. Nici condiția fizică, nici statura nu contează, însă, când vine vorba de a o „călări“: oricine își găsește ușor poziția perfectă, pentru că ghidonul se reglează amplu pe înălțime, pe o plajă de 35 cm!

Trotineta Ryde ST-1001

 

Trotineta Ryde: cea mai plăcută surpriză vine din trafic

În sfârșit, cea mai plăcută surpriză vine din trafic: deși pe site-ul importatorului, www.smart-products.ro, viteza maximă indicată este de 25 km/h, cele 69 kg ale subsemnatului pare că dau aripi agregatului, care atinge o viteză maximă indicată de 37 km/h! Senzația este de sportivitate extremă, pentru că cei 9,5 Nm trag constant cu o „voioșie“ care toarnă mult piper peste o zi de lucru. Foarte important – sistemul de frânare cu etriere și discuri la ambele roți este extrem de prompt și foarte bine dimensionat. Date fiind performanțele dinamice, rularea pe trotuar pare improprie, fapt care necesită o cască de protecție și ceva curaj pentru a merge pe stradă.

Trotineta Ryde ST-1001

Desigur, se poate lua inclusiv calea trotuarului, pentru că există două plafoane intermediare de viteză (20 și 30 km/h), dar curând vă veți plictisi de ele. Folosind-o preponderent la limita de sus, am avut o autonomie reală de 20 km (5-10°C afară, lumini aprinse pe 80% din distanță), dar, dacă rutele urbane zilnice sunt mai lungi, puteți opta pentru versiunile cu baterii mai mari, de 15,6 sau 18,2 Ah (autonomia crescând progresiv până la 68 km!), cu prețul greutății crescute. Sau vă puteți programa deplasarea în segmente mai mici, alimentând bateria pe parcursul zilei (încărcarea completă durează 5 ore).

 

[mb_verdict]Trotineta Ryde ST-1001Acest mini-tanc, foarte robust și manevrabil, se poate dovedi un vehicul ideal pentru curierii care nu au de cărat marfă grea, pentru că se strecoară ușor prin trafic, consumă puțin și nu necesită căutarea locurilor de parcare. [/mb_verdict]
[mb_plusminus] Forță de tracțiune impresionantă|Șaua este inclusă în prețul de bază|Senzație de indestructibilitate|Centru de greutate coborât|Preț foarte bun raportat la performanțe||Greu de cărat, din cauza greutății
și dimensiunilor
[/mb_plusminus]
Fișă tehnicăRYDE
ModelST-1001
Motorelectric, 36V
Putere maximă/turație (W/rpm)350/1.300
Cuplu maxim (Nm)9,5
Transmisiespate
L/l/h (mm)1.100/560/1.200
Ampatament (mm)850
Masă la gol/sarcină utilă (kg)15,5/120
Viteză maximă (km/h)35
Tip baterie Li-ion
Capacitate baterie (Ah)10,4
Autonomie (km)38
Timp încărcare (h)5
Preț (lei fără TVA)2.630

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

cazinou
Gadgets și High-Tech

Șansele de la cazinou vs șansele de la pariurile sportive

Șansele de la cazinou vs șansele de la pariurile sportive. În labirintul...

Continental
Gadgets și High-Tech

Inovație mondială de la Continental. Gardianul infailibil

Împreună cu partenerul său trinamiX, Continental prezintă o inovație mondială: ecranul de...

cazinou
Gadgets și High-TechMonitorizare și aplicații

Cele mai noi metode pentru șanse mai bune la cazinou

Cele mai noi metode pentru șanse mai bune la cazinou Într-o lume...

cazino
Gadgets și High-Tech

De ce sunt oamenii fascinați de lumea cazinourilor online

Oamenii din întreaga lume se implică în jocurile de cazino online din...