Test de consum cu Renault Captur. Cu un plin, la munte şi la mare

Mereu atent la consum, Captur 1.5 dCi e un econom desăvârşit. Am pus la încercare promisiunea Renault, într-un test de 1.000 km cu un singur plin de carburant.
renault-captur-floteauto

Preţurile carburanţilor tind să scadă, pe fondul disputelor economice dintre Rusia şi Occident. Asta nu înseamnă, însă, că orice litru economisit nu este de bun augur pentru finanţele unei companii, cu atât mai mult în cazul unui crossover cu potenţial important de flotă de talia lui Renault Captur 1.5 dCi cu motor de 110 CP, tracţiune faţă şi cutie manuală cu şase trepte.

renault-captur-floteauto
Foto: Bogdan Paraschiv

Interesant este că, deşi creat cu gândul la buzunarele clienţilor, modelul francez nu dezamăgeşte în plan dinamic, suma performanţelor fiind pozitivă. Motorul său diesel se caracterizează printr-o funcţionare lină şi, mai ales, liniară, cu un răspuns constant pe o plajă îmbucurător de largă de turaţii. Iar toată această vivacitate nu se răsfrânge deloc asupra consumului. Dimpotrivă! Crossover-ul Renault se mulţumeşte cu 3,7 litri de motorină la fiecare sută de kilometri parcursă (medie oficială) şi emite doar 98 g de CO2, valsând cu aceeaşi graţie la 65 km/h în treapta a şasea sau la 110 km/h şi doar 1.900 rpm. Datele optimiste de uzină ne-au trezit curiozitatea, un test ad-hoc de consum fiind, astfel, singurul în măsură să susţină sau nu promisiunile Renault.

renault-captur-floteautoObiectivul setat de la bun început a fost obţinerea unui consum mediu cât mai mic, mai bun decât cel declarat, totul în condiţii reale de trafic, pe un traseu mixt presărat cu diferenţe de nivel şi o varietate cât mai bogată de tipuri de drumuri. În total, 1.000 km întinşi pe rutele Bucureşti-Braşov-Bucureşti şi Bucureşti- Mangalia-Constanţa-Mangalia-Bucureşti, plus distanţele urbane aferente petrecerii câtorva zile în respectivele localităţi. Trebuie spus că aerul condiţionat a fost folosit cu moderaţie, iar limitele de viteză, inclusiv cele minime, au fost respectate în permanenţă. De asemenea, toate valorile de consum corespund indicaţiilor computerului de bord.

Rezultatele au confirmat aşteptările. La finalul celor 1000 km, media afişată a fost de 3,6 l/100 km, iar viteza medie, de 56,4 km/h – autonomia rămasă fiind de 140 km. Am reuşit, astfel, nu numai să acoperim distanţa stabilită cu mai puţin de un plin de combustibil (rezervor de 45 l), ci şi să contrazicem estimările din cartea tehnică cu 0,1 l/100 km. Sarcină îndeplinită!

VERDICT

renault-captur-floteautoRenault Captur dă o lecţie usturătoare de cumpătare concurenţei directe. Rafinat, agil şi economic, crossoverul francez aspiră fără rezerve la supremaţia segmentului şi are de partea sa plusuri importante: consum mic, versatilitate, preţ avantajos şi costuri de exploatare reduse.

 

 

Adaugati comentariu