Telefonul mobil, interzis pietonilor. Japonia deschide noua modă

Dacă șoferii nu au voie să conducă și să ”butoneze”, de ce nu s-ar putea răsfrânge interdicția și asupra altor participanți la trafic? Fix asta se întâmplă într-un oraș din Japonia: telefonul mobil, interzis pietonilor!
telefon floteauto.ro

De câte ori ți s-a întâmplat să butonezi la telefon și să-ți schimbi direcția de mers fără să realizezi? De câte ori i-ai văzut pe alții venind spre tine, absorbiți fiind de smartphone-ul din mână? Dacă o astfel de situație se rezolvă cu un simplu ”pardon”, ce te faci când în ecuație intră și traversarea unei străzi? Sau obstacolele, precum denivelări în asfalt, gărdulețe, mașini oprite sau… orice ar putea vătăma ”IT-istul în exercițiu”?

Telefonul mobil, interzis pietonilor floteauto

Oficialii orașului japonez Yamato au rezolvat situația, interzicând utilizarea telefonului mobil în mers. Adică, pentru a butona, trebuie să te oprești, și astfel se elimină toate problemele de mai sus. Această interdicție a intrat în vigoare azi, în urma unei ordonanțe a prefecturii locale.

Totuși, încălcarea regulii nu va aduce (încă) amenzi, pentru că scopul noii ordonanțe este să-i facă pe cetățeni să conștientizeze de bună voie problema. Sigur, la japonezi este probabil ca efectul să fie cel scontat, bazat pe bun simț, dar ce te faci în alte locații mai pestrițe, unde fără penalizări nu ajungi nicăieri? Poate doar la accidente.

Telefonul mobil, interzis pietonilor: ce părere ai?

Ordonanța este rezultatul unui studiu realizat la începutul anului de către primăria orașului, în două locații diferite. Atunci au fost amplasate două camere video, care au observat comportamentul a peste 6.000 de pietoni. Acestea au relevat faptul că 12% dintre localnici au folosit telefoanele mobile în mers. Eu pot să pariez că în orașele din România, procentul rezultat în urma unui astfel de studiu ar fi catastrofal.

Ar fi de bun augur o astfel de măsură și în România? Tu ce crezi?

via interestingenineering

Adaugati comentariu