Advertisement

Euroins
Home Administrare flote Juridic Taxe de timbru judiciar reduse la 100 lei pentru victimele accidentelor rutiere

Taxe de timbru judiciar reduse la 100 lei pentru victimele accidentelor rutiere

Parlamentul a adoptat, în luna februarie, o lege ce stabileşte nivelul taxelor de timbru judiciar în dosarele civile la 100 lei, reinstaurând dreptul la acces liber în justiţie şi pentru persoanele care vor cere în instanţă despăgubiri civile pentru prejudiciile apărute în urma vătămărilor suferite, fie că sunt fizice sau psihice.

Prin intrarea în vigoare a noului Cod Penal în anul 2014, aproximativ 90% din victimele accidentelor de circulaţie sau ale altor delicte săvârşite din culpă, au fost obligate să solicite despăgubirea în faţa instanţelor civile, cauzele judiciare privind evenimentele vătămătoare migrând din zona dreptului penal în cea a dreptului civil. Astfel, aceste persoane vătămate au pierdut protecţia de scutire de la plata taxei, prevăzută de legislaţia privind taxele judiciare de timbru pentru cauzele penale, fiind obligate să plătească sume exorbitante, de mii de euro, pentru a-şi putea valorifica un drept fundamental garantat de Constituţia României.

În anul 2017, Asociaţia Victimelor Accidentelor de Circulaţie (AVAC România) a demarat procesul de corectare a legislaţiei în sensul respectării accesului liber la justiţie şi al victimelor accidentelor de circulaţie care îşi valorifică dreptul la integritate fizică şi psihică în acţiuni civile. Astfel, printr-un memoriu, AVAC a solicitat punctul de vedere al Consiliului Superior al Magistraturii în acest sens. Pe 4 mai 2017, Plenul CSM a decis, în unanimitate, că demersul AVAC este legitim.

Timp de 3 ani s-a încercat punerea în acord a legislatiei privind taxele judiciare de timbru cu decizia CSM şi mai mult, cu normalitatea în sensul garantării unor valori fundamentale din categoria inviolabilităţilor.

Din păcate, parlamentarii au avut alte ”priorităţi, astfel că de abia în anul 2020, pentru a accelera corectarea legislaţiei solicitate de Asociaţia Victimelor Accidentelor de Circulaţie, deputaţii Ioan Cupşa şi Gabriel Andronache au înaintat un nou proiect legislativ care a preluat demersul AVAC.

”Din punct de vedere statistic, numai 10% din cazurile de vătămare corporală ce rezultă în urma accidentelor de circulaţie sunt evaluate medico-legal la peste 90 zile de îngrijire medicală, intrând astfel sub incidenţa legii penale. Restul de 90% au trecut în sfera răspunderii civile delictuale şi, implicit, a dreptului civil, angajând răspunderea autorului sau a asigurătorului doar în ceea ce priveşte obligaţia de despăgubire, conform legislaţiei din domeniul răspunderii civile auto obligatorii – RCA. Mai mult, în cazul accidentelor soldate cu decesul autorului faptei, cauzele de acest gen sunt clasate în penal, persoanele vătămate rămânând să se judece în instanţele civile pentru vătămările suferite”, au explicat iniţiatorii proiectului.

Potrivit acestora, în condiţiile în care în legislaţia privind taxele judiciare de timbru este reglementat accesul la justiţie pentru acţiunile privind stabilirea şi acordarea de despăgubiri pentru daunele morale aduse onoarei, demnităţii sau reputaţiei unei persoane fizice prin plata unei taxe de 100 lei, prejudiciile cauzate prin vătămările aduse integrităţii fizice şi/sau psihice ale persoanelor au o însemnătate cel puţin egală, astfel încât se impune, cu necesitate, ca acţiunile şi cererile având ca obiect despăgubiri civile pentru prejudiciile materiale şi morale decurgând din vătămări ale integrităţii fizice şi/sau psihice să fie taxate cel mult similar, respectiv cu 100 lei.

După trecerea iniţiativei de Senat, în august 2020, proiectul a ajuns la Camera Deputaţilor, forul decizional, care l-a adoptat în decursul lunii februarie 2021.

Astfel, noua lege a completat OUG 80/2013, prin introducerea unui nou aliniat la articolul 7: ”Acţiunile şi cererile având ca obiect despăgubiri civile pentru prejudiciile materiale şi morale decurgând din vătămări ale integrităţii fizice şi/sau psihice se taxează cu 100 lei.”

Cine sunt beneficiarii taxelor de timbru judiciar reduse

”Estimăm că de acest act normativ vor beneficia în jur de 30.000 de persoane anual care, fie renunţau la proces, fie renunţau la o parte importantă din pretenţiile de despăgubire, fiind în imposibilitatea de a achita taxa de timbru calculată, în mod total eronat, la valoarea despăgubirii, ca în cazul acţiunilor patrimoniale, evaluabile în bani”, au explicat reprezentanţii Asociaţiei Victimelor Accidentelor de Circulaţie.

În opinia acestora, reducerea taxei de timbru judiciar la 100 de lei în causele civile este primul şi cel mai important proiect legislativ ce priveşte garantarea unor drepturi fundamentale din categoria inviolabilităţilor, demarat din iniţiativa societăţii civile.

 

 

CITEȘTE ȘI:

Condiții de călătorie. Cehia introduce România în ”zona verde”

Ce este numărul VIN și ce vă poate spune despre istoricul mașinilor

Test drive noul Fiat Ducato 2021

 

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Chatbotul RAReş
Juridic

RAR a lansat Chatbotul RAReş, pentru ca publicul să acceseze mai uşor informaţii tehnice

Registrul Auto Român (RAR) a lansat Chatbotul RAReş, pentru ca publicul să...

rar
Juridic

Staţiile ITP, atelierele TLV şi serviciul programări al RAR nu vor funcţiona în perioada 5-6 octombrie 2024

Stațiile ITP, atelierele TLV precum si serviciul programări activități la RAR nu...

CO2
Flotă verdeJuridic

Comisia Europeană refuză amânarea cu doi ani a țintelor de CO2 pentru vehicule

După cum era de așteptat, Comisia Europeană a refuzat solicitarea (neoficială) a...

concediere colectivă
Juridic

Obligația de informare și consultare în contextul concedierilor colective

Într-un peisaj legislativ în continuă evoluție, înțelegerea corectă a procesului de concediere...