Advertisement

VIN
Home Piaţa auto Autoturisme Ce este numărul VIN și ce vă poate spune despre istoricul mașinilor

Ce este numărul VIN și ce vă poate spune despre istoricul mașinilor

VIN sau numărul de identificare a vehiculului (prescurtarea vine din denumirea în limba engleză) este o serie de caractere prin care poate fi identificat orice vehicul din lume. Se poate spune despre acest număr că este codul numeric personal al mașinilor.
Acesta poate fi găsit în mai multe locuri din mașină, precum și pe actele mașinii și este esențial pentru diverse proceduri administrative. Identificarea și utilizarea numărului VIN este esențială și pentru depistarea istoric vehicul, fiind util mai ales atunci când se dorește achiziționarea unei mașini la mâna a doua. 

Ce reprezintă caracterele din care este format codul VIN?

Numărul de identificare a vehiculelor, cunoscut și sub denumirea de numărul de șasiu sau numărul de serie a vehiculului, este un cod alfanumeric format din 17 caractere care a fost generat pentru toate vehiculele din lume încă din anul 1981. Este vorba despre acel cod unic al mașinii care permite identificarea acesteia oriunde în lume. Combinația de litere și de cifre care formează codul VIN este dată vehiculului de către producător, iar codul este încadrat în standardele ISO.

Acest cod este compus din trei părți care corespund codului producătorului, codului descriptor și codului indicator.

Codul producătorului se referă la descrierea ariei geografice a vehiculului în cauză. Acesta este format dintr-o serie de trei caractere aflate la începutul numărului de identificare. Primul caracter arată aria geografică (de exemplu, numărul 1 corespunde Statelor Unite ale Americii, în timp ce litera V corespunde țărilor Franța, Spania, Croația). Al doilea caracter reprezintă o anumită țară din aria geografică respectivă (de exemplu, pentru Franța reprezentativă este litera F). Iar cel de-al treilea caracter se referă la producătorul mașinii care corespunde unei anumite țări (de exemplu, pentru Franța numărul 1 corespunde mărcii Renault, numărul 3 corespunde mărcii Peugeot).

Codul descriptor este format din șase caractere – primele cinci caractere arată din ce este format vehiculului, iar cel de-al șaselea se referă la nivelul de echipare a acestuia. Spre deosebire de codul producătorului care este ușor de decodat, informațiile conținute de codul descriptor sunt mai dificil de identificat, deoarece fiecare producător folosește propriul sistem de decodare.

Codul indicator reprezintă ultima secțiune a codului VIN, fiind formată din opt caractere care se referă la anul de fabricație, la fabrica în care a fost asamblat vehiculul, respectiv la numărul de serie al acestuia la ieșirea din fabrică.

La ce îmi folosește codul VIN?

Dat fiind că este un cod unic prin intermediul căruia vehiculul este identificat, acesta ajută nu numai la înregistrarea mașinii, ci și la orice acțiune în care mașina este implicată. De exemplu, acesta ajută și pentru a încheia o poliță de asigurare pentru mașina în cauză, și pentru a plăti diverse taxe de stradă pentru mașină, dar și pentru a identifica istoricul pe care îl are un anume vehicul mai ales atunci când dorești să cumperi o mașină second hand. Aproape orice acțiune sau tranzacție pe care vrei să o realizezi având în cauză un vehicul necesită utilizarea acestui număr de identificare a vehiculului, acesta fiind „actul său de identitate”.

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Autoturisme

Ce înseamnă cu adevărat un SUV? Află caracteristicile acestei clase

SUV este acronimul de la Sport Utility Vehicle și este o clasă...

Marco Polo
Autoturisme

Marco Polo, globetrotter-ul Mercedes-Benz, a împlinit 40 de ani

Încă din 1984 autorulota compactă Mercedes-Benz Marco Polo a stabilit standarde în...

Suzuki
Autoturisme

Sisteme 4×4 Suzuki. Suflete hoinare

Nicăieri în industria auto, n-o să găsești o ofertă atât de variată...

su7
Autoturisme

Xiaomi a livrat primul său automobil electric, SU7. Compania a primit peste 100.000 de comenzi

Producătorul chinez de smartphone-uri Xiaomi a primit peste 100.000 de comenzi pentru...