Tarifele maximale RCA se aplică începând de astăzi. Vezi valorile

Tarifele maximale RCA vor fi aplicate în toate contractele de asigurare auto obligatorie ce vor fi încheiate începând de astăzi, 18 noiembrie, odată cu intrarea în vigoare a Hotărârii de Guvern prin care au fost stabilite.fiscalitate-bani-floteauto

Practic, dacă anterior punerii în aplicare a acestei hotărâri asigurătorii aveau tarife mai mici, acestea nu vor putea fi majorate până la nivelul maxim, însă, dacă depăşeau acest nivel, sunt obligate să le reducă până la plafonul fiecărui segment de clienţi.

Metodologia de calcul şi tarifele maximale au fost stabilite de ASF prin consultare cu asociaţiile transportatorilor şi cu societăţile de asigurări, iar proiectul de act normativ a fost avizat de Consiliul Concurenţei.

Tarifele de primă maxime au fost stabilite pentru următoarele categorii de vehicule:

– autoturisme, autoturisme de teren şi autovehicule mixte cu masa maximă autorizată mai mica de 3,5 tone si maxim nouă locuri;
– autovehicule pentru transport persoane cu mai mult de nouă locuri, cum ar fi microbuze, autobuze, autocare, inclusiv autospecializate etc.;
– autoturisme cu motoare electrice;
– motociclete, mopede, motocicluri si ATV-uri cu sau fără ataş;
– tractoare rutiere;
– autovehicule destinate transportului de mărfuri;
– remorci şi semiremorci;
– alte vehicule, precum vehicule cu regim special, utilaje.

tarife_rca

tarife2tarife3tarife4tarife5Tarifele de primă maxime se stabilesc pentru clasa de bonus/malus B0. În funcţie de istoricul de daună al asiguratului, societăţile de asigurare vor aplica clasa de Bonus/Malus în care se încadrează acesta, conform prevederilor legale.

Depăşirea nivelului maxim al tarifelor de primă de către societăţile de asigurare care practică asigurarea RCA constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 lei la 50.000 lei. Pe lângă sancţiunile contravenţionale, în funcţie de gravitatea faptei, Consiliul ASF poate aplica şi sancţiuni contravenţionale complementare.
Contravenţiile se constată de către persoanele cu atribuţii privind supravegherea şi controlul din cadrul ASF, iar aplicarea sancţiunilor contravenţionale se realizează de către Consiliul ASF.

Adaugati comentariu