Tarifele RCA de referinţă vor fi calculate de ASF

Mişu Negriţoiu, preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), consideră că nu există condiţii de majorare a preţului RCA după intrarea în vigoare a tarifelor de referinţă începând cu data de 18 mai.impozitul auto

Potrivit şefului ASF, în primele trei luni ale anului, a fost înregistrată o uşoară evoluţie a preţurilorRCA pe anumite categorii de asiguraţi, precum în cazul transporturile de persoane, care au şi cele mai multe vătămări corporale, şi al maşinilor cu motorizări puternice.

Trebuie identificati clientii buni. Asta ar fi singurul motiv pentru o eventuala majorare a perioadeide plafonare, dar suntem pregătiţi ca tarifele de referinţă să intre în vigoare pe 18 mai. Noi le calculăm şi ele vor fi auditate”, a precizat Mişu Negriţoiu, preşedintele ASF.

Mişi Negriţoiu a mai anunţat că niciun asigurător nu depăşeşte, în prezent, tarifele maximale, diferenţa fiind de până la 30% între tarifele maximale şi media folosită.

„Nu exista nicio categorie de clienţi care să fie la tarife maxime. Totuşi, referitor la tarifele maximale există spaţiu suficient de ajustare, dacă este cazul, şi singurele excepţii sunt situaţiile cu risc ridicat”, a declarat preşedintele ASF, adaugând că nu exclude însă o creştere graduală şi diferenţiată a tarifelor RCA, o situaţie întâlnită şi în regimul de tarife maximale.

Mişu Negriţoiu a citat date ASF care arată că în perioada ianuarie-martie  2017, prima medie anualizata a scazut cu 3%, la 727 lei. Pentru persoane  fizice tariul mediu a fost de 533 lei, iar pentru persoanele juridice, de 1340  lei.

„Aşa cum este piaţa acum nu este nevoie de creşterea preturilor şi nu  anticipăm creşterea primei medii a RCA. Primele efective, la finalul  trimestrului I, sunt cu mult sub tarifele maximale, atât per total, cât şi la societăţi”, a punctat Mişu Negriţoiu.

El a mai arătat că „plafonarea preţurilor a avut un anume efect doar asupra asigurătorilor cu probleme. „Nici un asigurător nu mai are rata combinată peste 100%”, a conchis şedul ASF.

Piaţa poliţelor auto obligatorii (RCA) a atins, la sfârşitul primului trimestru  al anului 2017, valoarea de 1,06 miliarde lei, nivel similar cu cel  consemnat în aceeaşi perioadă a anului trecut (1,07 miliarde lei). Rata  combinată a scăzut pentru prima dată sub pragul de 100%, ajungând la  97%, în scădere de la 106%, nivel consemnat în primele trei luni ale  anului 2016.

 

 

Adaugati comentariu