Tarife maximale pentru operatorii care transportă elevi navetişti

Operatorii de transport vor avea obligaţia să emită abonamente pentru transportul elevilor, abonamente ce vor fi decontate integral din bugetul autorităţilor publice locale pentru distanţe de până la 50 de kilometri.transport-elevi-scoala-floteauto

Decizia a fost luata printr-o ordonanţă de urgenţă, având în vedere faptul că în anul şcolar 2015-2016 peste 125.000 de elevi au făcut naveta zilnic folosind transportul rutier pentru a ajunge la cursuri, adică 1 din 5 elevi. Totodată, Romania este a treia ţară din Uniunea Europeană în ceea ce priveşte părăsirea timpurie a şcolii (19,1% din populaţia de 18-24 de ani), rată care a crescut de la 17,3% în 2013.

Începând cu anul 2013, mecanismul de decontare a navetei elevilor a fost plafonat şi nu acoperă integral tariful decât pentru o mică parte din abonamentele emise de transportatori, distanţa medie la nivel naţional pe care trebuie să o parcurgă un elev care face naveta este de 18 kilometri, preţul mediu al unui abonament lunar pentru aceasta distanţă este de aproximativ 150 de lei.

Din această sumă, elevului i se decontau până în prezent 56 de lei, astfel că 100 de lei trebuiau acoperiţi lunar din bugetul familiei. Decontarea integrală a costurilor pentru naveta elevilor a fost, de altfel, una dintre solicitările adresate Guvernului de către asociaţiile reprezentative ale elevilor.

Un alt capitol inclus în Ordonanţa de Urgenta are în vedere reglementarea tarifului maximal pe kilometru aferent abonamentului elevilor. Mai exact, actul normativ stabileşte că tariful maximal pe kilometru aferent abonamentului de transport rutier pentru elevi se stabileşte şi se actualizează prin hotărâre a Guvernului. De asemenea, metodologia de calcul a tarifului maximal se aprobă tot prin Hotărâre a Guvernului.

Contractele de transport în curs, valabil încheiate, în baza cărora sunt practicate anumite tarife pentru serviciile publice de transport a elevilor, nu pot fi modificate până la ajungerea la termen decât prin acordul părţilor.

Reglementarea unui tarif maximal se face în condiţiile în care tarifele practicate de operatorii de transport public variază foarte mult pentru aceeaşi distanţă, preţurile maxime fiind de până la 13 ori mai mari decat preţurile minime. De exemplu, în prezent, pentru o distanţă de 10 kilometri, valoarea minimă a tarifului de transport este de 29 de lei, cea maximă de 228 de lei, iar valoarea decontată elevului este de 40 de lei. Pentru un traseu de 30 de kilometri, valoarea minimă a tarifului este de 43 de lei, cea maximă de 360 de lei, iar suma decontată elevului este de 80 de lei.

 

 

Adaugati comentariu