Advertisement

salarii
Home Miscellanea Financiar Suspendarea ratelor la bănci în acest an, solicitată de 21.825 de persoane fizice și juridice

Suspendarea ratelor la bănci în acest an, solicitată de 21.825 de persoane fizice și juridice

Băncile din România au primit 21.825 de solicitări pentru suspendarea obligaţiilor de plată a ratelor, dobânzilor şi comisioanelor de la clienţii persoane fizice şi juridice, în perioada 1 ianuarie-15 martie 2021, potrivit datelor Asociaţiei Române a Băncilor. Aproximativ 96% dintre aceste solicitări au fost depuse de persoanele fizice, restul de aproape 4% fiind înaintate de companii, respectiv 800 de cereri.

Clienţii ale căror venituri au fost afectate direct sau indirect de situaţia generată de pandemie, care se calificau la condiţiile prevăzute de Ordonanţa de Urgenţă nr. 227/2020 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 37/2020, au transmis solicitările pentru suspendarea ratelor către creditori, până la data de 15 martie 2021, inclusiv.

Până la data de 15 martie, au fost înregistrate deja 17.220 de soluţionări pentru suspendarea ratelor, ponderea în totalul solicitărilor fiind de 79%, restul fiind soluţionate după această dată. Băncile au transmis răspunsuri la cererile de suspendare a obligaţiilor de plată a ratelor în termen de maximum 15 zile calendaristice de la data primirii solicitărilor complete, dar nu mai târziu de 31 martie 2021.

Aproximativ 83% din totalul cererilor soluţionate până la data de 15 martie 2021 au fost soluţionate în baza moratoriului legislativ, a prevederilor Ordonanţei de Urgenţă nr. 227/2020, iar restul de 17% în baza măsurilor individuale de sprijin adoptate de bănci.

În conformitate cu reglementările europene emise de Autoritatea Bancară Europeană, clienţii au beneficiat de o perioadă maximă de suspendare de nouă luni, luând în calcul şi suspendările de care au beneficiat pe parcursul anului trecut în baza moratoriilor legislative şi non legislative. Clienţii care au beneficiat deja de această facilitate în limita temporală trasată de reglementarea europeană şi care înregistrează în continuare dificultăţi financiare temporare au opţiunea să se adreseze băncii creditoare pentru măsuri de restructurare pentru a evita ca împrumutul să devină neperformant.

”Într-un efort conjugat şi cu autorităţile statului, prin efectul moratoriului legislativ, precum şi prin măsuri individuale, băncile au soluţionat 686.500 de cereri provenite de la clienţi la nivelul întregului an 2020, în această statistică fiind incluse şi măsurile de amânare la plată a dobânzilor pentru cardurile de credit. Aproximativ 67% din totalul soluţionărilor la nivelul anului 2020 s-au realizat în baza măsurilor individuale adoptate de bănci pentru sprijinul clienţilor, iar restul de 33% în baza moratoriului legislativ”, precizează ARB.

 

CITEȘTE ȘI.

60.000 de companii româneşti se află la limita supravieţuirii. Analiză Sierra Quadrant

Rata anuală a inflaţiei a scăzut la 3,1% în luna martie

Incertitudinea economică, o ameninţare majoră pentru 40% dintre companiile din România

 

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Salariul de bază minim brut
Financiar

Salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată a fost majorat la 3.700 lei lunar

Guvernul a aprobat Hotărârea pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe...

sportive
Financiar

Strategii ce s-au dovedit eficiente la pariurile sportive

Dacă vrei să ai succes la pariuri sportive, atunci trebuie să ai...

Exporturile de mijloace de transport
Financiar

Exporturile de mijloace de transport, în creștere cu 2,8% în primul trimestru din 2024

Exporturile de mijloace de transport au crescut cu 2,8% în primul trimestru...

BMW
Financiar

BMW Group a înregistrat o scădere a marjei operaționale pe segmentul auto la 8,8%, în primul trimestru

La fel ca Stellantis, Ford și principalele mărci occidentale, cu excepția Renault,...