Suprataxarea carburanţilor ar putea fi menţinută

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, i-a cerut marţi premierului Dacian Cioloş să amâne mai multe măsuri fiscale care ar trebui să se aplice de la 1 ianuarie 2017, potrivit Codului Fiscal. Printre acestea se numără şi suprataxarea carburanţilor.
carburanti

Liviu Dragnea susţine că PSD intenţionează să reducă TVA de la 20% la 18%, dar din 2018, în timp ce eliminarea taxei pe stâlp şi a accizei suplimentare pe carburanţi ar trebui realizată doar după ce guvernul se asigură că măsura se va reflecta în preţuri şi nu în majorarea profiturilor companiilor.

Preşedintele PSD a mai precizat că premierul este cel care l-a sunat, discuţia fiind convenită încă de luni.

„Mie mi s-a părut o abordare responsabilă din partea primului ministru. Dincolo de supărarea firească, a arătat că este interesat ca România să nu intre într-un derapaj economic anul viitor”, a afirmat Liviu Dragnea.

carburanti-floteautoAcesta a precizat că premierul i-a transmis câteva intenţii de a adopta acte normative care să proroge aplicarea unor legi care ar intra în vigoare de la 1 ianuarie.

Concret, scăderea TVA la 19% de la 1 ianuarie 2017 ar urma să fie anulată, însă preşedintele PSD promite o scădere şi mai mare, la 18%, de la 1 ianuarie 2018, argumentul său fiind că o reducere de doar un procent nu produce efecte pentru consumator.

Taxa pe construcţii speciale, numită şi taxa pe stâlp, urma să fie eliminată de la 1 ianuarie 2017, cu excepţia agriculturii. Taxa a fost introdusă de guvernul PSD condus de Victor Ponta, de la 1 ianuarie 2014. Iniţial, taxa a fost de 1,5% din valoarea contabilă a construcţiilor, fiind redusă apoi la 1% de la începutul lui 2015, nivel la care se află şi în prezent. Companiile din energie şi din agricultură sunt cele mai afectate de această taxă.

Acciza suplimentară de 7 eurocenţi pe litrul de carburanţi, plătită în prezent de orice şofer din România, a fost introdusă tot de guvernul PSD condus de Victor Ponta, de la 1 aprilie 2014. Codul Fiscal actual, aprobat în 2015, prevedea eliminarea accizei suplimentare tot de la 1 ianuarie 2017. Acciza măreşte, în prezent, preţul la pompă al fiecărui litru de benzină şi motorină cu aproximativ 35 de bani.

Liviu Dragnea a argumentat amânarea eliminării celor două taxe prin nevoia de a negocia cu companiile.

„Trebuie să ne asigurăm că o reducere a accizei are ca efect o reducere a preţului la pompă pentru cetăţeni. Vrem să ne asigurăm că o reducere a taxei se reflectă în preţurile respective, nu într-o creştere a profiturilor”, a conchis Liviu Dragnea.

În replică, premierul Dacian Cioloş a afirmat că Guvernul pe care îl conduce nu va lua nicio decizie prin care să modifice Codul Fiscal

„Analiza este limpede: acest Guvern nu se va atinge de Codul Fiscal. Cum este firesc, orice decizie de această amploare poate să fie luată, dacă se va considera necesar, doar de către viitorul guvern, legitimat de o majoritate în Parlament şi de rezultatele alegerilor de duminică”, a scris Dacian Cioloş pe Facebook.

El a mai afirmat că în cadrul discuţiei, care, în opinia sa, „produs ceva tulburare”, nu şi-a dat acordul asupra prorogării unor termene pentru unele prevederi din Codul Fiscal.

„În cadrul discuţiei nu am spus că sunt de acord cu propunerea de prorogare pentru un an a unor prevederi din Codul Fiscal. Am zis că o voi analiza, dar că trebuie avute în vedere mai multe aspecte atât legale cât şi de oportunitate”, a precizat prim ministrul.

De altfel, într-un comunicat al Guvernului se arată că premierul Dacian Cioloş nu a confirmat, în discuţia de marţi cu liderul PSD Liviu Dragnea, faptul că acceptă propunerile de prorogare pentru un an a unor prevederi din Codul fiscal.

„În cadrul discuţiei telefonice cu domnul Liviu Dragnea, premierul Dacian Cioloş nu a confirmat că acceptă propunerile de prorogare pentru un an a unor prevederi din Codul fiscal. Prim-ministrul a precizat că ia notă şi analizează această propunere, dar trebuie avute în vedere mai multe aspecte legale şi de oportunitate ale deciziei”, se spune în document.

De asemenea, premierul Dacian Cioloş se aşteaptă ca PSD să îşi îndeplinească promisiunile făcute înainte de alegeri, se menţionează în comunicat.

„Pe de altă parte, premierul Dacian Cioloş se aşteaptă ca Partidul Social Democrat să îşi respecte promisiunile şi programul de guvernare prezentat cetăţenilor înainte de alegerile parlamentare din 11 decembrie, asumându-şi totodată responsabilitatea politicii fiscale şi legislaţia adoptată deja în Parlament”, mai arată comunicatul Guvernului.

 

 

Adaugati comentariu