Care sunt cele mai frecvente accidente rutiere iarna?

Care sunt cele mai frecvente accidente rutiere pe timp de iarnă? Aproximativ 80% din totalul evenimentelor în care sunt implicate una sau mai multe maşini sunt tamponări uşoare, petrecute la viteză redusă.accident-iarna-floteauto

Deşi anotimpul rece este caracterizat, în general, de condiţii mai dificile de trafic, numărul dosarelor de daună deschise este mai mic cu 18% decât în restul anului, însă dauna medie achitată este cu 15% mai mare, ceea ce indică o severitate mai accentuată a incidentelor, arată o analiză efectuată asupra portofoliului Casco al Generali România.

Cauzele severităţii mai mari sunt condiţiile nefavorabile de drum reprezentate de îngustarea căilor de rulare după zăpezi abundente, vizibilitatea redusă sau carosabilul alunecos.

accident-iarna-floteautoDin cauza acestui ultim aspect, caracteristice sezonului rece sunt avariile rezultate în urma derapărilor sau răsturnărilor. În portofoliul Casco al Generali România sunt înregistrate, în medie, circa 40 de astfel de cazuri în fiecare iarnă, un număr aproximativ egal cu suma evenimentelor de acelaşi tip petrecute în restul anotimpurilor.

Din punct de vedere al momentelor din săptămânile de iarnă când au loc avariile, zilele de luni conduc detaşat, având loc cu 27% mai multe evenimente decât media săptămânii. În acelaşi timp, în zilele de sâmbătă au loc cele mai puţine avarii, respectiv cu 39% mai puţine decât media săptămânii.

Aproximativ 90% dintre avarii se produc în localităţi pentru că, atunci când condiţiile de drum sunt mai dificile, şoferii preferă să evite călătoriile mai lungi.

Liniştea sărbătorilor de iarnă se simte şi în trafic

Zilele de sărbătoare par a fi mult mai liniştite din punct de vedere al incidentelor rutiere. Spre exemplu, numărul evenimentelor înregistrate în ajunul Crăciunului (24 decembrie) este cu 30% mai mic decât numărul evenimentelor din aceeaşi zi a unei alte săptămâni de iarnă.

Numărul dosarelor de daună scade şi mai mult în zilele de Crăciun (cu aproximativ 80%), respectiv de Anul Nou (cu 55%) faţă de evenimentele petrecute în aceeaşi zi dintr-o altă săptămână din sezonul rece.

 

Adaugati comentariu