Şoferii vor folosi luminile de întâlnire şi pe drumurile naţionale. Proiect

Conducătorii auto vor fi obligaţi să folosească, în timpul zilei, luminile de întâlnire sau luminile pentru circulaţia diurnă şi pe drumurile naţionale, nu numai pe autostrăzi, drumuri expres şi naţionale europene, potrivit unui proiect de lege pentru completarea Codului Rutier (OUG 195/2002), depus. la Senat.luminile de întâlnire

Potrivit propunerii legislative, „în circulaţia pe autostrăzi, pe drumurile expres, pe cele naţionale europene (E) şi pe cele naţionale (DN), conducătorii de autovehicule sunt obligaţi să folosească în timpul zilei luminile de întâlnire sau luminile pentru circulaţia diurnă”.

„Iniţiativa vine în sprijinul participanţilor la trafic, făcându-i să observe în timp util autovehiculele care se deplasează pe drumurile naţionale, ceea ce, pe de-o parte, va reduce numărul accidentelor, iar, pe de alta, va mări siguranţa rutieră din ţara noastră”, îşi motivează iniţiativa deputatul Nicolae-Miroslav Petreţchi.

În opinia acestuia, tot mai multe state europene prevăd, în legislaţia privind circulaţia pe drumurile publice, folosirea luminilor de întâlnire în afara localităţilor, indiferent de tipul drumului, urmărind prin aceasta reducerea semnificativă a numărului de accidente.

În prezent, conducătorii autovehiculelor au obligaţia să folosească luminile de întâlnire sau pe cele de zi doar pe autostrăzi, pe drumurile expres şi pe cele naţionale europene (E).

„Prognozele arată că în 2025, numărul mediu al autovehiculelor care se vor deplasa pe drumurile naţionale din România se va dubla, fapt care, fără o completare a legislaţiei actuale, va determina ca numărul accidentelor să crească, ceea va duce atât la mărirea numărului de victime, cât şi la afectarea întregii societăţi, ridicându-se costurile socio-economice”, subliniază iniţiatorul proiectului.

Pentru deveni lege proiectul va fi dezbătutu atât în Senat, cât şi Camera Deputaţilor, forul decizional în acest caz.

 

CITEŞTE ŞI:

Toate drumurile naţionale sunt deschise circulaţiei

Sancţiuni pentru trucarea unor licitaţii privind semnalizarea rutieră

Creştere de 5% pentru piaţa RCA în 2019. Topul asigurătorilor

 

 

Adaugati comentariu