Sancţiuni pentru trucarea unor licitaţii privind semnalizarea rutieră

Consiliul Concurenţei a sancţionat cu amenzi în valoare totală de 3.182.184 lei (aproximativ 667.000euro) patru companii pentru trucarea unor licitaţii privind achiziţionarea de indicatoare rutiere şi/sau lucrări de marcaje rutiere.
licitaţii

Amenzile au fost aplicate astfel:

  • Vesta Investment – 725.267 lei;
  • Helvespid 21.843 lei;
  • Loial Impex – 1.504.279 lei;
  • Girod Semnalizare Rutieră – 930.795 lei.

Investigaţia Consiliului Concurenţei a vizat atât licitaţii publice, organizate de Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere sau alţi administratori de drumuri (consilii locale, de
exemplu), cât şi licitaţii private, organizate de antreprenorii de lucrări de reabilitare/modernizare/construcţie de drumuri publice, care erau obligaţi să asigure şi semnalizarea rutieră.

Astfel, în cadrul investigaţiei declanşate în anul 2017, autoritatea de concurenţă a constatat existenţa a două înţelegeri anticoncurenţiale, ce au avut ca scop eliminarea concurenţei prin coordonarea comportamentului companiilor în cadrul licitaţiilor publice şi/sau private.

Vesta Investment, Helvespid şi Loial Impex au făcut schimb de informaţii sensibile concurenţial şi şi-au adaptat comportamentul în contextul participării la licitaţii, fie ca ofertanţi individuali, fie ca membri ai unei asocieri, astfel încât să nu se concureze între ele. Eliminarea concurenţei a condus la atribuirea contractelor pentru indicatoare rutiere şi/sau lucrări de marcaje la preţuri mai mari, în perioada 2010-2017.

De asemenea, în perioada 2009 – 2016, firmele Girod Semnalizare Rutieră şi Loial Impex şi-au adjudecat contractele la preţuri mari deoarece şi-au coordonat comportamentul şi au depus oferte astfel încât să nu se concureze la licitaţiile (publice sau private) de comercializare a indicatoarelor rutiere.

În cadrul procedurii de clemenţă, Vesta Investment şi Loial Impex au furnizat o serie de documente şi informaţii ce au avut o contribuţie semnificativă la probarea faptei şi, ulterior, au recunoscut fapta anticoncurenţială, beneficiind, prin urmare, de o reducere a amenzii.

De asemenea, Helvespid a recunoscut încălcarea Legii concurenţei, fapt ce a condus la reducerea amenzii aplicate acesteia.

În perioada investigată, companiile Helvespid si Girod Semnalizare Rutieră furnizau doar indicatoare rutiere, iar Vesta Investment şi Loial Impex realizau marcaje rutiere, dar furnizau şi indicatoare.

Consiliul Concurenţei încurajează companiile implicate în fapte anticoncurenţiale să contacteze autoritatea de concurenţă, în felul acesta, putând beneficia de reduceri substanţiale ale amenzilor.

 

CITEŞTE ŞI:

Creştere de 5% pentru piaţa RCA în 2019. Topul asigurătorilor

Celulele fotovoltaice, un mare pas înainte

Transport decontat doar pentru liceenii navetişti

 

Adaugati comentariu