Seini, orăşelul din Maramureş care vrea transport eco

Orăşelul Seini din jud. Maramureş numără doar 9.000 de locuitori. Dar, în pofida  mărimii, le dă lecţii multor mari municipii cu aşa-zise pretenţii de dezvoltare urbană durabilă.seini

După ce a reuşit să-şi producă energia electrică pentru iluminatul stradal din surse regenerabile, Primăria din Seini este clar hotărâtă să ofere în continuare un mediu sănătos cetăţenilor săi, cu emisii de carbon cât mai reduse.

Ca atare, localitatea deţine şi un Plan de mobilitate urbană, şi un studiu de trafic, cu ajutorul cărora vrea să folosească eficient fondurile europene obţinute POR, pentru a-şi atinge dezideratele în materie de transport „verde”.

Şi, înţelegând perfect că mobilitate ecologică înseamnă autobuze electrice, sistem de management al traficului şi bike-sharing, intenţionează să organizeze o licitaţie pentru achiziţia tuturor acestor mijloace de transport şi echipamente.

Concret, administraţia publică locală are la dispoziţie aproximativ 3 milioane de lei şi vrea să cumpere:

Sistem de transport în comun

– 2 autobuze electrice – Autobuzele vor fi 100 % electrice, cu o rază minimă de transport de 100 km, special carosate pentru trasportul călătorilor aşezaţi pe scaune şi în picioare şi un loc pentru persoane cu dizabilitaţi, dotat corespunzător cu mijloace de fixare pentru scaune cu rotile. Mod de încărcare – rapid, în 2 ore. Autobuzele vor avea 14 locuri pe scaune, 1 loc pentru persoane cu dizabilităţi şi minim 12 locuri pentru pasagerii care pot sta în picioare. Valoarea estimată/autobuz – 741.052,80 lei.

Sistem de management al traficului

– echipament de monitorizare GPS şi infrastructura centrală;
– licenţa software de monitorizare în timp real, prin GPS, a poziţiei autovehiculelor pe care sunt instalate. Valoarea estimată/buc. – 93.000 lei;
– licenţă software pentru aplicaţie mobilă de informare cu date strânse şi prelucrate de catre software-ul de monitorizare. Valoarea estimată/bucată 46.500 lei.

Sistem de bikesharing

– 40 de biciclete adaptate la sistemul de bikesharing, cu o valoarea estimată/buc. – 9.500 lei;
– 4 terminal sleek – terminal de interfaţare între clienţi şi staţia de predare/preluare a bicicletelor, cu funcţionare pe energie solară şi cu posibilitatea de a ataşa un terminal de citire a cardurilor bancare. Valoarea estimată/bucată – 96.000 lei;
– 40 Smart Dock — staţie de predare/preluare a bicicletelor, galvanizată, inclusiv placa suport. Valoarea estimatp/buc – 2.600 lei;
– 4 PoS credit Card reader – Terminal de citire al cardurilor bancare, Valoarea estimatp/buc – 22.000lei;
– 1.000 bucăţi smart cards – cartele pentru sistemul de bike-sharing. Valoarea estimată/bucată – 45 lei
– 1 Software — Back Office Application — Software de monitorizare si control a bicicletelor din sistemul de bike-sharing, inclusiv aplicatie pentru telefoane mobile. Valoarea estimata 247.800 lei.

 

 

Adaugati comentariu