Sectorul auto, lider în afaceri

Cu o cerere în creştere şi cu un mediu economic favorabil, companiile auto şi de transporturi din Europa Centrală şi de Est (ECE) se numără printre cele mai puternice din regiune.dacia-floteauto

În clasamentul Top 500 ECE realizat de Coface, 102 companii, adică peste 20% din cele mai importante din Europa Centrală şi de Est din punctul de vedere al cifrei de afaceri activează în acest domeniu. Comparativ cu anul anterior, numărul a crescut cu ponderea cu 15 companii, iar ponderea in total a urcat cu 3 puncte procentuale. Totodată, cifra de afaceri cumulată a ajuns la 128 miliarde euro, veniturile au crescut cu + 8,6%, iar profitul net, cu + 6,8%.

Analiza Top 500 ECE ia in considerare atat cifra de afaceri, cat si factori aditionali precum numarul de angajati, mediul de afaceri, sectoarele si piata in care activeaza companiile.

TOP 10 companii auto din ECE

top_auto

Sursa: Coface Top 500 ECE

„Analiza pe sectoare arată o piaţă în schimbare. Industriile tradiţionale sunt în declin, iar cele noi sunt gata să preia conducerea. Scăderea cifrei de afaceri a companiilor prezente în Top 500 este caracteristică pentru patru sectoare: petrol şi gaze, utilităţi energetice, inginerie mecanică şi metale. Pierderile de venituri au fost prea mari pentru a fi compensate de performanţa pozitivă a altor sectoare. Aceste evoluţii au dus la un peisaj sectorial mai divers în regiunea ECE.”, explică analiştii Coface.

Noul număr 1

Sectorul auto şi de transporturi a devenit noul lider al regiunii, surclasându-l pe cel al petrolului şi gazelor. Industriile constructoare de vehicule, de componente auto şi de piese de schimb se situează pe primul loc atât în ceea ce priveşte numărul societăţilor reprezentate, cât şi cifra de afaceri totală.

„Toate acestea au fost posibile datorită combinării a două aspecte – un mediu economic foarte favorabil, cu o creştere a cererii, şi un sector de petrol şi gaze slăbit datorită pieţei mondiale dificile de mărfuri”, explică analiştii Coface.

Potrivit acestora, în condiţiile în care înmatriclările de autoturisme noi au crescut, în 2016, cu aproximativ 7% în UE, producătorii de maşini şi producătorii de componente şi piese de schimb din Europa Centrală şi de Est şi-au crescut capacităţile pentru satisfacerea exporturilor pentru Europa de Vest, principala lor destinaţie.

În acest context, analiştii Coface prognizează că regiunea ECE va oferi în continuare oportunităţi de investiţii în domeniul producţiei auto. Ei dau ca exemplu Daimler care a deschis oficial, în iunie 2017, o capacitate de producţie Mercedes-Benz în Polonia. La rândul său, Jaguar Land Rover intenţionează să-şi dezvolte, în Slovacia, prima uzină europeană aflată în afara Marii Britanii.

Având în vedere acest boom al investiţiilor, nu este surprinzător faptul că, în clasamentul Top 500 ECE cel mai mare număr de nou-veniţi (20) provind din industria auto.

Coface se aşteaptă ca revenirea cererii europene să continue în 2017 şi evaluează sectorul cu „risc scăzut”.

 

 

Adaugati comentariu