Advertisement
embargoul
Home Administrare flote Carburanţi Prima creştere de acciză la carburanţi

Prima creştere de acciză la carburanţi

Accizele la carburanţi cresc, începând 15 septembrie 2017, cu 0,16 lei pe litru la benzină cu plumb, fără plumb şi motorină. A doua majorare, tot cu 0,16 lei pe litru, va fi aplicată de la 1 octombrie.

Creşterea accizelor va însemna un plus de 38 de bani pentru fiecare litru de benzină şi motorină.

Potrivit Ministrului Finanţelor, Ionuţ Mişa, măsura va fi luată în etape, pentru a nu produce un şoc la nivelul consumului care poate genera creşteri de preţ.

În acest context, Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) a solicitat Guvernului să nu majoreze acciza la carburanţi, ci să îmbunătăţească sistemul de rambursare a taxei pe valoare adăugată (TVA) străinilor, astfel încât România să devină un centru de alimentare de carburant din zona Balcanilor, precum Luxemburg în Europa de Vest.

„În caz contrar, o majorare a accizei la carburanţi ar putea aduce pierderi la bugetul de stat. Tacit, Ministerul de Finanţe recunoaşte acest lucru prin faptul că doreşte implementarea supra-accizei în două etape, de la 15 septembrie şi 1 octombrie 2017, cu scopul de a evita un şoc pe piaţă”, au avertizat reprezentanţii UNTRR.

Ulterior, transportatorii rutieri au primit asigurări din partea guvernanţilor că preţul carburanţilor nu va creşte după majorarea accizei, iar în caz contrar ar putea fi reluată schema de rambursare a supraaccizei.

„Prim-ministrul şi ministrul de Finanţe au dat asigurări că nu se vor înregistra creşteri de preţ la carburanţi începând cu 15 septembrie şi 1 octombrie, în condiţiile în care preţul petrolului va rămâne constant. Dacă se vor înregistra totuşi majorări de preţ după 15 septembrie şi 1 octombrie, prim-ministrul a dat asigurări că este deschis pentru a relua rambursarea supraaccizei către transportatorii rutieri”, au precizat reprezentanţii UNTRR.

Pe de altă parte, preşedintele Consiliului Naţional pentru Întreprinderile Private Mici şi Mijlocii (CNIPMMR), Florin Jianu, a atras atenţia, în primele zile ale lunii septembrie, că preţurile la combustibili au crescut deja, fără ca acciza să fi fost introdusă. Ca răspuns, premierul Mihai Tudose a anunţat că, la nivelul Executivului, vor avea loc discuţii cu producătorii pentru a stabili dacă scumpirile au fost „artificiale” sau au fost determinate de creşterea preţului petrolului sau a altor cheltuieli.

 

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Lukoil
Carburanţi

Benzinăria Lukoil de la Ciolpani a fost închisă temporar. ANPC ar fi descoperit ”furt” la pompă

Protecția Consumatorilor a amendat cu 55.000 de lei compania petrolieră Lukoil pentru...

combustibilul
Carburanţi

4 recomandări pentru a minimiza cheltuielile cu combustibilul

Un managementul eficient al flotei de utilitare ușoare constă în maximizarea economiei...

Prețurile petrolului
Carburanţi

Prețurile petrolului ar putea depăși 100 de dolari/baril în septembrie. Temeri pentru inflație

Prețurile petrolului ar putea atinge nivelul de 100 de dolari/baril în luna...

spații de servicii
CarburanţiInfrastructură

Două noi spații de servicii pe Autostrada A1, în zona localității Șagu

Începând cu această săptămână sunt funcționale încă două spații de servicii moderne...