O propunere de modificare a OUG 195/2002 privind circulația pe drumurile publice (Codul Rutier), inițiată de Ministerul Afacerilor Interne (MAI), prevede reevaluarea mecanismului de calculare a valorii punctului-amendă, pentru a evita practica de plafonare anuală, utilizată începând cu anul 2018.
Drept urmare, începând cu data de 1 ianuarie 2024, dată de la care se propune intrarea în vigoare a acestei dispoziții, punctul-amendă va fi calculat astfel: 5% x 3.300 lei (salariul minim) = 165 lei
În prezent, art. 98 din Codul Rutier (OUG 195/2002) prevede că amenzile contravenționale se stabilesc în cuantumul determinat de valoarea numărului punctelor-amendă aplicate, iar un punct-amendă reprezintă valoric 10% din salariul minim brut pe economie, stabilit prin hotărâre a Guvernului.
Valoarea de astăzi a punctului-amendă este plafonată la 145 de lei.
În proiectul MAI, ”un punct-amendă va reprezenta valoric 5% din salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată, stabilit prin hotărâre a Guvernului.”
”Norma corespunde intenției inițiale a legiuitorului de a corela nivelul amenzii contravenționale cu nivelul salariului minim brut pe economie”, au explicat reprezentanții MAI.
CITEȘTE ȘI:
Lipsa RCA va duce automat la suspendarea înmatriculării vehiculului. Proiect MAI
Comerciale electrice. Stellantis, Ford și VW beneficiază de trendul electrificării
La propunerea Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, Guvernul a aprobat, în ședința...
•Flote Auto29 noiembrie 2023Raportarea emisiilor de gaze cu efect de seră, prevăzută de Directiva privind...
•Ada Ștefan27 noiembrie 2023Parlamentul European a convenit asupra recomandărilor pe care le va prezenta la...
•Ada Ștefan22 noiembrie 2023Anne Hidalgo, primarul Parisului, a anunțat organizarea unui nou referendum cetățenesc la...
•Ada Ștefan16 noiembrie 2023
Comentați?