O propunere de modificare a OUG 195/2002 privind circulația pe drumurile publice (Codul Rutier), inițiată de Ministerul Afacerilor Interne (MAI), prevede reevaluarea mecanismului de calculare a valorii punctului-amendă, pentru a evita practica de plafonare anuală, utilizată începând cu anul 2018.
Drept urmare, începând cu data de 1 ianuarie 2024, dată de la care se propune intrarea în vigoare a acestei dispoziții, punctul-amendă va fi calculat astfel: 5% x 3.300 lei (salariul minim) = 165 lei
În prezent, art. 98 din Codul Rutier (OUG 195/2002) prevede că amenzile contravenționale se stabilesc în cuantumul determinat de valoarea numărului punctelor-amendă aplicate, iar un punct-amendă reprezintă valoric 10% din salariul minim brut pe economie, stabilit prin hotărâre a Guvernului.
Valoarea de astăzi a punctului-amendă este plafonată la 145 de lei.
În proiectul MAI, ”un punct-amendă va reprezenta valoric 5% din salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată, stabilit prin hotărâre a Guvernului.”
”Norma corespunde intenției inițiale a legiuitorului de a corela nivelul amenzii contravenționale cu nivelul salariului minim brut pe economie”, au explicat reprezentanții MAI.
CITEȘTE ȘI:
Lipsa RCA va duce automat la suspendarea înmatriculării vehiculului. Proiect MAI
Comerciale electrice. Stellantis, Ford și VW beneficiază de trendul electrificării
Comportamentului agresiv în trafic poate fi reclamat online pe aplicația M.A.I., hub.mai.gov.ro,...
•Flote Auto30 octombrie 2024Registrul Auto Român (RAR) a lansat Chatbotul RAReş, pentru ca publicul să...
•Flote Auto30 septembrie 2024Stațiile ITP, atelierele TLV precum si serviciul programări activități la RAR nu...
•Flote Auto23 septembrie 2024După cum era de așteptat, Comisia Europeană a refuzat solicitarea (neoficială) a...
•Ada Ștefan18 septembrie 2024
Comentați?