Se dublează dobânzile şi penalităţile pentru impozitele declarate eronat

Noul Cod de procedură fiscală, aduce atât reduceri, cât şi majorări de taxe şi impozite, iar prin Legea 207/2015 se reduc cu 60% dobânzile şi penalităţile de întârziere. Cu toate acestea, în cazul în care obligaţiile fiscale nu au fost declarate sau au fost declarate incorect, dobânzile şi penalitatile aferente se vor dubla faţă de anul 2015.prelungire a suspendării ratelor

În tabelul de mai jos, compania R&M Audit Contabilitate a detaliat principalele modificări privind penalităţile şi dobânzile ce se vor aplica începand cu 2016.

se-dubleaza-dobanzile-si-penalitatile-pentru-impozitele-declarate-eronat-floteauto
Sursa: R&M Audit Contabilitate

După cum se poate observă, în anul 2016, în cazul nedeclarării sau în cazul declararii eronate, nivelul anual al dobanzilor şi penalităţilor ajunge la 40,15% pe an faţă de 18,25% pe an în prezent.

Penalitatile de nedeclarare se vor aplica numai pentru obligaţiile fiscale apărute după începerea anului 2016 şi se pot reduce cu 75% (de la 40,15% la 10,04% pe an) dacă contribuabilul nu contestă decizia fiscului si se poate majora cu 100% ca urmare a savarsirii unor fapte de evaziune fiscala.

„Companiile trebuie sa acorde o atentie sporita evidentei contabile si fiscale in vederea declarării corecte a taxelor si impozitelor datorate”, recomanda reprezentanţii R&M Audit Contabilitate.

 

 

Adaugati comentariu