Preţul petrolului a coborât la cea mai mică valoare post-criză

Petrolul Brent, de referinţă la Londra, precum şi WTI, cel de referinţă pe piaţa americană, au atins luni minimul ultimilor şase ani şi jumătate, coborând sub pragul de 45 de dolari pe baril, respectiv 40 de dolari, în condiţiile în care investitorii sunt îngrijoraţi că încetinirea economiei chineze va conduce la o cerere mai mică de petrol pe fondul supraofertei globale.țiței

Bursa de la Shanghai a închis luni cu o scădere de 8,49%, cea mai mare contracţie din ultimii opt ani, ceea ce a afectat şi restul burselor asiatice, precum şi principalele burse europene. În prezent, Bursa de la Shanghai a şters toate câştigurile înregistrate de la începutul anului, revenind sub nivelul înregistrat în data de 31 decembrie 2014. Investitorii sunt îngrijoraţi de posibilitatea unei aterizări dure a economiei chineze, în pofida eforturilor autorităţilor de a relansa exporturile şi activitatea economică, transmite Reuters, preluat de Agerpres..

pretul-petrolului-a-coborat-la-cea-mai-mica-valoare-post-criza-floteautoCotaţia petrolului Brent cu livrare în octombrie este în declin cu 1,08 dolari, până la 44,38 dolari pe baril, după ce anterior a atins un minim de 44,24 dolari, cel mai redus nivel din martie 2009. De asemenea, cotaţia ţiţeiului West Texas Intermediate, de referinţă pe piaţa americană, se apropie de 39 de dolari, cel mai redus nivel înregistrat după luna februarie 2009.

Pe lângă petrol, şi alte materii prime au atins luni noi valori minime, pe fondul îngrijorărilor că o încetinire severă în China va trage în jos şi alte economii din regiune, ceea ce va duce la reducerea consumul de energie şi materii prime. Indicele Bloomberg, ce regrupează 22 de materii prime, a scăzut luni cu 1,7%, până la 86.3542 puncte, cel mai redus nivel înregistrat după luna august 1999.

În schimb, cotaţia aurului era relativ stabilă, metalul galben beneficiind de statutul său de valoare de refugiu în perioade de turbulenţă. În cursul tranzacţiilor derulate luni după amiaza la Singapore, uncia de aur era în scădere uşoară cu 0,2% până la 1.158,10 dolari.

 

 

Adaugati comentariu