Scutire de impozit pentru a doua mașină în familiile cu cel puțin doi copii. Proiect legislativ

Potrivit unei inițiative legislative înregistrate la Senat, al doilea autovehicul achiziționat sau contractat în leasing financiar de către o familie cu doi sau mai mulți copii ar putea beneficia de scutire de impozit pentru mijloacele de transport.scutire de impozit

Proiectul de lege depus de un grup de 33 de parlamentari prevede completarea art. 469 alin. (1) din Legea nr. 227/2015 privind Codul Fiscal, care reglementează excepțiile de la plata impozitului pe mijloacele de transport, cu o nouă categorie. Astfel, după după lit. b) se introduce o nouă literă, lit. b’), cu următorul cuprins: „b’) mijloacele de transport aflate în proprietatea, coproprietatea sau care fac obiectul unui contract de leasing financiar, în cazul părinţilor care au cel puţin 2 copii în întreţinere, cu vârsta cuprinsă între 0 şi 18 ani, pentru un singur mijloc de transport, la alegerea contribuabilului”.

În prezent, Codul Fiscal, la art. 468, reglementează obligaţia tuturor persoanelor care deţin mijloace de transport să achite un impozit anual pentru acestea, cu excepţia cazurilor prevăzute în mod expres la art 469 alin (1):

  • mijloacele de transport aflate în proprietatea sau coproprietatea veteranilor de război, văduvelor de război sau văduvelor nerecăsătorite ale veteranilor de război, pentru un singur mijloc de transport, la alegerea contribuabilului;
  • mijloacele de transport aflate în proprietatea sau coproprietatea persoanelor cu handicap grav sau accentuat şi a persoanelor încadrate în gradul I de invaliditate, respectiv a reprezentanţilor legali, pe perioada în care au în îngrijire, supraveghere şi întreţinere persoane cu handicap grav sau accentuat şi persoane încadrate în gradul I de invaliditate, pentru un singur mijloc de transport, la alegerea contribuabilului.

Parlamentarii care propun această scutire de impozit pentru familiile cu cel puțin doi copii consideră că odată cu creşterea numărului de persoane, apare ca fiind necesară fie achiziţionarea unui prim mijloc de transport, fie achiziţionarea unuia nou, în ambele cazuri fiind vorba de autovehicule capabile să satisfacă noile cerinţe survenite în viaţa de familie.

”Întrucât îngrijirea unui nou membru al familiei atrage, implicit, şi creşterea cheltuielilor, apreciem că se impune ca statul român să vină în sprijinul familiilor care au doi sau mai mulţi copii, astfel încât sarcina financiară a părinţilor să nu fie atât de împovărătoare, având în vedere că, în cazul acestora, sumele pe care sunt nevoite să le cheltuiască sunt cu mult mai mari decât cheltuielile pe care trebuie să le suporte celelalte categorii de persoane”, arată inițiatorii proiectului de lege.

În opinia lor, o astfel de măsură ar veni în susţinerea familiilor cu doi sau mai mulţi copii, care ar fi scutite de la plata impozitului pentru mijlocul de transport pe care îl aleg, suma pe care nu ar mai plăti-o la buget, urmând a fi folosită pentru necesităţile de zi cu zi, mai ales în contextul economic actual, marcat de creşteri ale preţurilor, ce afectează, în general, întreaga populaţie a ţării, şi, în special, familiile numeroase.

”Aşadar, adoptarea acestei propuneri ar contribui la ameliorarea situaţiei financiare a acestor familii şi, prin eliminarea unui alt impediment financiar, ar conduce şi la stimularea natalităţii în România”, conchid parlamentarii.

 

 

CITEȘTE ȘI:

Tot ce trebuie să știi despre leasingul pentru mașini electrice

Perspectiva unei inflații de 18% în Marea Britanie va pune o „presiune uriașă” pe managerii de flote

 

 

 

Adaugati comentariu