Scumpirea combustibililor continuă

Preţurile combustibililor au continuat să crească şi în noiembrie, scumpirea înregistrată faţă de luna precedentă fiind de 2,7%, iar faţă de nivelul de la începutul anului, de 4,78%, arată datele Institutului Naţional de Statistică.scumpirea

Majorarea preţurilor carburanţilor din noiembrie, survine celor din octombrie – 3,4% şi septembrie – 2,19%.

Scumpirea combustibililor a început imediat după ce Guvernul şi-a anunţat intenţia, în luna august, de a reintroduce supraacciza la benzină şi motorină, de 32 de bani/ litru (7 eurocenţi/litru), în două etape, de la 15 septembrie şi 1 octombrie.

INS a anunţat marţi că, în noiembrie, rata anuală a inflaţiei a urcat la 3,23%, de la 2,6% în octombrie, pe fondul scumpirii mărfurilor alimentare cu 3,88% şi a celor nealimentare cu 4,12%. Faţă de luna noiembrie 2016, preţul serviciilor a scăzut cu 0,10%.

Faţă de luna octombrie a acestui an, preţurile au urcat cu 0,66%, înnoiembrie, în condiţiile în care mărfurile alimentare au fost mai scumpe cu0,57%, cele nealimentare cu 0,86% iar serviciile cu 0,33%.

Banca Naţională a României (BNR) a revizuit în creştere la 2,7% prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an, de la 1,9% anterior.

 

 

Adaugati comentariu