Advertisement

RCA
Home Miscellanea Financiar Schimbările climatice ocupă primul loc în topul riscurilor pe termen lung identificate de bănci

Schimbările climatice ocupă primul loc în topul riscurilor pe termen lung identificate de bănci

Schimbările climatice se plasează pe primul loc în lista riscurilor pe termen lung pentru bănci, pentru prima dată în istoria de 11 ani a studiului realizat de EY și Institutul pentru Finanțe Internaționale (IIF) privind managementul riscurilor, potrivit ultimei ediții intitulate „Un sector bancar rezilient: valorificarea oportunităților și gestionarea riscurilor pe termen lung”.

Studiul, la care au participat 88 de instituții financiare din 33 de țări, oferă o perspectivă asupra schimbărilor din ultimul deceniu în domeniul managementului riscurilor la nivel global, precum și asupra riscurilor importante anticipate pentru următorii zece ani.

„Atât conducerile executive, cât şi cele non-executive ale băncilor iau în considerare un spectru mai larg de riscuri, printre care și riscurile climatice. Mai mult de 91% dintre respondenți (responsabili cu managementul riscurilor – CROs) consideră că schimbările climatice reprezintă principalul risc emergent într-un orizont de cinci ani, față de doar 50% în 2019. Chiar și într-un orizont de 12 luni, aproape 50% dintre respondenți văd schimbările climatice drept unul dintre riscurile principale, imediat după riscul de credit și cybersecurity. În 2019, acest procent era de doar 17%”, a precizat Gelu Gherghescu, Partener, Lider Servicii Financiare, EY România.

Al doilea cel mai important risc emergent pentru următorii 5 ani îl reprezintă durata și profunzimea revenirii economice globale (83%).

Conform studiului, băncile încă se află într-un proces de maturizare a abilității lor de a evalua expunerea la așa numitele riscuri fizice și de tranziție. Peste jumătate (54%) dintre acestea consideră că au doar o imagine preliminară a expunerii lor la riscurile asociate cu schimbările climatice și doar 28% declară că au o imagine oarecum completă. Restul de 18% consideră că nu au încă o înțelegere asupra acestor riscuri, dar intenționează să le evalueze în viitor.

Într-un orizont de timp de 12 luni, băncile consideră că riscul de credit va fi principala preocupare (conform opiniei a 98% dintre CRO), în contextul revenirii economice globale după pandemia provocată de COVID-19. Securitatea cibernetică este percepută a fi al doilea cel mai stringent risc (80%).

Alte concluzii importante ale studiului sunt:

  • Aproape una din trei bănci (29%) consideră acum că pot reduce costurile cu măsurile de control în următorii trei ani prin utilizarea datelor și tehnologiei pentru a îmbunătăți managementul riscurilor.
  • Șapte dintre principalele zece riscuri sunt asociate, în opinia CRO, cu tehnologia și datele, printre care se numără ritmul și anvergura schimbărilor provocate de digitalizare (68%), transformarea sectoarelor de activitate datorită noilor tehnologii (68%) și perimarea/sistemele depășite (62%).
  • Pe baza învățămintelor trase de pe urma pandemiei provocate de COVID-19, 93% dintre responsabilii cu managementul riscurilor se așteaptă la introducerea unor cerințe legislative noi sau suplimentare privind reziliența operațională, iar 60% dintre aceștia anticipează aceeași evoluție în privința rezilienței financiare.
  • CRO se așteaptă ca băncile lor să accelereze și mai mult transformarea digitală, inclusiv prin automatizarea proceselor (88%), modernizarea platformelor tehnologice de bază (66%) și oferirea de informații de calitate superioară clienților (64%).

În cadrul studiului, EY, în colaborare cu IFI, au intervievat firmele membre ale IFI și alte bănci de top din fiecare regiune a lumii (inclusiv un mic număr de filiale importante care se numără printre principalele cinci bănci în țările lor) în intervalul noiembrie 2020 – ianuarie 2021. Coordonatorii sau alți responsabili cu gestionarea riscurilor din cadrul băncilor participante au fost intervievați sau au completat un chestionar sau ambele.

În total, au participat 88 de firme membre ale IFI din 33 de țări. Pe regiuni geografice, aceste bănci își au sediile în Asia-Pacific (18%), Europa (24%), Orientul Mijlociu și Africa (13%), America Latină (16%) și America de Nord (29%). Dintre acestea, 19% sunt bănci de importanță sistemică la nivel mondial (SIFI), iar 61% au fost desemnate drept bănci de importanță sistemică la nivel național. Datele se referă la cele 62 de bănci care au participat la studiul cantitativ.

EY este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale la nivel global, cu 298.000 de angajaţi în peste 700 de birouri în 150 de țări și venituri de aproximativ 37,2 miliarde de USD în anul fiscal încheiat la 30 iunie 2020. Prezentă în România din anul 1992, EY este liderul de pe piața serviciilor profesionale. Cei peste 800 de angajați din România și Republica Moldova furnizează servicii integrate de audit, asistență fiscală, juridică, strategie și tranzacții, consultanță către companii multinaționale și locale.

Institutul pentru Finanțe Internaționale (IFI) este asociația globală a sectorului financiar, cu peste 450 de membri din peste 70 de țări. Misiunea sa este să sprijine sectorul financiar în gestionarea prudentă a riscurilor, să elaboreze practici solide în domeniu și să militeze pentru politici financiare, economice și de reglementare care să fie în general favorabile membrilor săi și să încurajeze stabilitatea financiară globală și creșterea economică durabilă. Printre membrii IFI se numără bănci comerciale și de investiții, fonduri de investiții, companii de asigurări, fonduri de investiții suverane, fonduri de acoperire a riscurilor și bănci de dezvoltare.

 

CITEȘTE ȘI:

Contract semnat pentru realizarea conexiunii Centura Oradea – Autostrada A3

Șofer drogat cu metadonă, prins de polițiști pe Autostrada A2

Bosch investește în formarea liderilor și continuă programul Junior Managers

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

sportive
Financiar

Strategii ce s-au dovedit eficiente la pariurile sportive

Dacă vrei să ai succes la pariuri sportive, atunci trebuie să ai...

Exporturile de mijloace de transport
Financiar

Exporturile de mijloace de transport, în creștere cu 2,8% în primul trimestru din 2024

Exporturile de mijloace de transport au crescut cu 2,8% în primul trimestru...

BMW
Financiar

BMW Group a înregistrat o scădere a marjei operaționale pe segmentul auto la 8,8%, în primul trimestru

La fel ca Stellantis, Ford și principalele mărci occidentale, cu excepția Renault,...

Volkswagen
Financiar

Un prim trimestru în declin pentru grupul Volkswagen. Profitul net, în scădere cu 20%

Primul trimestru din 2024 a fost destul de delicat pentru grupul Volkswagen,...