Schimbările aduse de legea Amnistiei Fiscale

Legea amnistiei fiscale, care anulează anumite obligaţii din sfera impozitului pe venit, a contribuţiilor sociale şi a taxei pe valoare adăugată, a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 540/2015 din data de 23 iulie.
prelungire a suspendării ratelor

Impozit pe venit

Se anulează atât diferenţele de obligaţii fiscale principale, cât şi obligaţiile fiscale accesorii aferente calculate pentru perioade fiscale de până la 1 iulie 2015 şi neachitate până la data de 23 iulie 2015 şi stabilite prin decizia de impunere ca urmare a:

  • reclasificării unei activităţi ca fiind dependentă;
  • recalificării indemnizaţiei primite pe perioada delegării şi detaşării de angajaţii care desfăşoară activităţi în străinătate.

De asemenea, se stabileşte că organul fiscal nu reconsideră sau reîncadrează o activitate ca fiind dependentă, nu recalifică sumele plătite angajaţilor şi care au natura indemnizaţiei descrise mai sus şi nu emite decizii de impunere în legătură cu asemenea recalificări pentru perioadele anterioare datei de 1 iulie 2015.

TVA

schimbari-aduse-de-legea-amnistiei-fiscale-floteautoSe anulează diferenţele de TVA aferente veniturilor realizate din drepturi de proprietate
intelectuală, precum şi obligaţiile fiscale accesorii aferente depăşirii plafonului şi neînregistrării  ca plătitor de TVA, pentru perioadele anterioare datei de 1 iulie 2015 şi neachitate până la data  de 23 iulie 2015.

Dacă dreptul de deducere a fost exercitat prin primul decont de TVA depus după emiterea  deciziei de impunere, organul fiscal anulează doar obligaţiile fiscale accesorii aferente  diferenţelor de TVA (nu şi diferenţele de TVA).

Contribuţii sociale

Se anulează contribuţia de asigurări sociale de sănătate şi obligaţiile fiscale accesorii aferente pentru persoanele pentru care baza lunară de calcul a contribuţiei este mai mică sau egală cu salariul de bază minim brut pe ţară, pentru perioadele fiscale cuprinse între 1 ianuarie 2012 şi sfârşitul lunii iunie 2015 şi neachitate până la 23 iulie 2015.

 

 

Adaugati comentariu