Advertisement

companie
Home Miscellanea Financiar Scădere drastică de peste 20% pentru exporturile de maşini

Scădere drastică de peste 20% pentru exporturile de maşini

Exporturile de maşini sunt din ce în ce mai afectate de pandemia de coronavirus. După o reducere de 15% în primele 4 luni, datele Institutului de Statistică (INS) indică o scădere și mai drastică pentru perioada ianuarie – mai 2020.

Astfel, în primele 5 luni, exporturile FOB de maşini şi echipamente pentru transport au însumat 11 miliarde de euro, în scădere cu 22,2% comparativ cu perioada similară din 2019, arată INS.

Din valoarea totală a exporturilor de maşini şi echipamente pentru transport, 8,6 miliarde de euro au fost obţinute în relaţia cu Uniunea Europeană, o valoare mai mică cu 21,7% comparativ cu rezultatul înregistrat în primele cinci luni din 2019.

Conform INS, exporturile de maşini au avut o pondere de 46,3% în total, menţinându-se în continuare la cel mai ridicat nivel dintre toate grupele de produse.

În acelaşi timp, importurile CIF de maşini şi echipamente pentru transport au însumat, în primele cinci luni din 2020, aproximativ 10,9 miliarde de euro, în scădere cu 18,2% faţă de intervalul similar din anul precedent. Din această valoare, aproximativ 8,4 miliarde de euro au fost bunuri importate din Uniunea Europeană, în scădere cu 18,3% comparativ cu aceeaşi perioadă din 2019.

Datele Statisticii arată că importurile de mijloace de transport au avut o pondere de 35,2% în totalul importurilor naţionale.

In aceste conditii, pe grupa de produse „maşini şi echipamente pentru transport”, România a reuşit să înregistreze un excedent al balanţei comerciale de aproximativ de 100 milioane de euro.

La nivelul întregii economii, în primele cinci luni din 2020, exporturile FOB au însumat 23,75 miliarde euro, iar importurile CIF au însumat 31,1 miliarde euro. Faţă de aceeaşi perioadă de anul trecut, exporturile din intervalul ianuarie – aprilie au scăzut cu 19%, iar importurile, cu 13,5%.

Potrivit INS, la finalul lui 2019, exporturile de maşini au însumat 32,58 miliarde de euro, în creştere cu doar 1,6% comparativ cu anul precedent. Din această valoare, 26,6 miliarde de euro au fost obtinute în relaţia cu Uniunea Europeană, în creştere cu 2,9% comparativ cu rezultatul înregistrat în 2018.

În acelaşi timp, importurile CIF de maşini şi echipamente pentru transport au însumat, anul trecut, aproximativ 32,1 miliarde de euro, un avans de 1,8% faţă 2018. Din total, 25,4 de miliarde de euro au fost bunuri importate din Uniunea Europeană, în creştere cu 1,6% comparativ cu anul precedent.

Preţul FOB (Free on Board/Liber la bord) reprezintă preţul la frontiera ţării exportatoare, care include valoarea bunului, toate cheltuielile de transport până la punctul de imbarcare, precum si toate taxele pe care bunul trebuie sa le suporte pentru a fi incarcat la bord.

Pretul CIF (Cost, Insurance, Freight/Cost, Asigurare, Navlu) reprezinta pretul la frontiera tarii importatoare, care cuprinde atat elementele componente ale pretului FOB, cat si costul asigurarii si transportului international.

 

CITEȘTE ȘI:

Scandalul Dieselgate. Volkswagen, în chingile justiției

Și Olanda impune autoizolarea pentru românii care intră în țară

Ludovic Orban: ”Fără milă faţă de cei care încalcă regulile de protecţie sanitară”

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Akcenta
Financiar

Ce companii au de câștigat din slăbirea EURO în 2024? Prognoza Akcenta

Economia globală a fost surprinzător de rezilientă în 2024, inflația de bază...

Exporturile de mijloace de transport
Financiar

Exporturile de mijloace de transport, în creștere cu 2,3% în primele 5 luni din 2024

Exporturile de mijloace de transport au crescut cu 2,3% în primele 5...

M&A
Financiar

Investitorii strategici și-au menținut poziția dominantă pe piața de M&A din România

Piața românească de fuziuni și achiziții (M&A) a înregistrat 124 de tranzacții...

AEO
FinanciarTransporturi

Facilitățile pentru companiile care dețin certificarea AEO se extind pe aria RO e-Transport

La 30 iunie 2024, a expirat perioada de grație pentru aplicarea de...