Advertisement

Salariul de bază minim brut
Home Miscellanea Financiar Salariul de bază minim brut va fi actualizat anual cu rata inflației și productivitatea muncii

Salariul de bază minim brut va fi actualizat anual cu rata inflației și productivitatea muncii

Salariul de bază minim brut pe țară, garantat în plată, va fi actualizat anual în funcție de rata inflației și de productivitatea muncii, potrivit unei hotărâri adoptate în ședința Guvernului de joi.

Actualizarea anuală a salariului de bază minim, aflat în prezent la un nivel de 4.050 lei/lună, reprezintă transpunerea în legislația națională a mecanismului de calcul european, o măsură asumată prin Planul Național de Redresare și Reziliență

”Această re formăva aduce predictibilitate evoluției salariului minim brut. În cursul anului trecut, a fost aprobat de Guvern și, ulterior, de Parlament proiectul de lege în acest sens, dar, HG adoptată astăzi detaliază aplicarea modului de actualizare anuală a salariului minim. Și este de menționat faptul că și în preambulul acestei hotărâri, dar și după, pe parcursul aplicării ei, partenerii sociali sunt și vor fi implicați în calendarul anual de implementare, atât în comisia de dialog social din cadrul ministerului, cât și în cadrul Consiliului Național Tripartit pentru Dialog Social”, a explicat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin.

Potrivit Ministerului Muncii, acest demers reprezintă și atingerea jalonului numărul 392 aferent cererii de plată numărul 5 din Planul Național de Redresare și Reziliență.

”Hotărârea adoptată de Guvern astăzi reprezintă un angajament de a îmbunătăți condițiile de muncă și de viață ale lucrătorilor români. Această măsură oferă predictibilitate angajatorilor și siguranță salariaților și contribuie la creșterea nivelului de trai prin asigurarea unui sistem echitabil de remunerare. Hotărârea de astăzi este cu atât mai importantă cu cât reforma salariului minim reprezintă încă un jalon atins în cadrul PNRR – Jalonul 392”, a declarat ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu.

Astfel, salariul minim brut pe țară garantat în plată va fi stabilit pe baza unor indicatori clari, respectiv: puterea de cumpărare, luând în considerare costul vieții; nivelul general al salariilor; rata de creștere a salariilor; productivitatea muncii la nivel național.

Directiva UE are în vedere stabilirea salariilor minime adecvate, promovarea negocierii colective privind salariile și îmbunătățirea condițiilor efective ale lucrărilor.

 

CITEȘTE ȘI:

 

Autostrada Unirii A8. Licitație pentru construcția tronsonului Târgu Frumos – Lețcani

 

Aderarea la Schengen: Cum economisește România 53 mil. euro și reduce 95.000 de tone de CO₂ în fiecare an

 

 

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

tesla
FinanciarFlotă verde

Tesla rămâne cea mai profitabilă marcă de vehicule electrice. Îi va lua locul BYD în 2025?

Piața de mașini electrice a cunoscut o creștere remarcabilă, cu mult peste...

ridesharing
Financiar

Diferențe fiscale de 5 mil. lei stabilite în urma unui control antifraudă în domeniul ridesharing

Inspectorii antifraudă din cadrul Direcției generale antifraudă fiscală (DGAF) au verificat modul...

mol românia
FinanciarFlotă verde

MOL România reduce prețurile de încărcare a vehiculelor electrice la nivel național

Cu ocazia aniversării a 30 de ani de servicii pe piața locală,...

evaziune fiscală
Financiar

Prejudiciu de peste 1mil. lei printr-o schemă de evaziune fiscală în comerțul cu autoturisme second-hand

În urma unui control antifraudă desfășurat de inspectorii DGAF din cadrul Direcției...