Advertisement
salarii
Home Miscellanea Financiar Salariile în sectorul Auto au crescut, în medie, cu 12%. Ce se pregătește pentru 2024

Salariile în sectorul Auto au crescut, în medie, cu 12%. Ce se pregătește pentru 2024

Anul 2023 a înregistrat creșteri semnificative ale salariilor pentru angajați, în medie cu 10% – un record pozitiv, în contextul scăderii inflației, la o singură cifră (9,4%), pentru prima dată în ultimele 18 luni, conform INS. Sectoarele care au beneficiat de cea mai mare creștere a salariilor sunt: Producție (manufacturing) (16%), Retail și Auto (12%), arată studiul Total Remuneration Survey 2023, realizat de Mercer, la nivel global și în România.

Mai puțin de jumătate dintre companiile participante la studiu (42%) au bugetat deja creșteri salariale și pentru 2024, cu o medie de 8,4%, iar industriile care vor resimți cu prioritate efectele pozitive sunt tot Producție, Retail și Auto. Aceste sectoare se află într-o continuă expansiune și contribuie la un mediu sustenabil de afaceri.

Retenția angajaților rămâne și anul acesta cea mai mare provocare pentru cei mai mulți dintre specialiștii de Resurse Umane (75%). Pachetele competitive de beneficii extra salariale, acordate de către angajatori, reprezintă principala acțiune care a condus la atragerea talentelor și la creșterea retenției angajaților cu 5 procente (18%).

Doar 4 % dintre respondenți sunt de părere că digitalizarea și utilizarea tehnologiei AI vor genera o creștere de aproximativ 20% a locurilor de muncă, în cadrul organizațiilor lor.

Cei mai mulți angajatori (86%) oferă ca beneficiu extra salarial mașină de companie, în timp ce 83% acordă tichete de masă, iar 71% investesc în training și cursuri pentru angajații lor. Printre beneficiile disponibile se numără asigurările medicale si cele de viață, dar și bonusuri de călătorie.

Bunăstarea emoțională a angajaților se regăsește în topul priorităților pentru 75% dintre profesioniștii de Resurse Umane, care acordă, începând cu 2023 mai multe zile de vacanță pentru angajații lor – în medie 25 de zile plătite de companie, anual.

Angajații cel mai bine plătiți în 2023 activează în IT, Project Management și Resurse Umane și beneficiază de un salariu mediu brut de până la 4,000 Euro pe lună. București conduce topul orașelor cu cele mai mari salarii și oportunități atractive pentru profesioniști din toate industriile, fiind urmat de Cluj-Napoca și Timișoara.

„Remarcăm determinarea companiilor din România de a rămâne competitive și de a-și ajusta politicile de HR și de remunerare pentru atragerea și menținerea talentelor. Constatăm cea mai mare majorare salarială medie, în valoare nominală din mediul privat din ultimii ani, desigur, în context inflaționist”, a precizat Narcis Popescu, Director Consultanță HR, Mercer Marsh Benefits Romania.

 

 

CITEȘTE ȘI:

Bridgestone Turanza All Season 6, câștigătoarea testului de Anvelope All-Season pentru SUV-uri 2023

Aproape jumătate dintre angajați preferă programul de lucru flexibil

 

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Venitul Minim European Adecvat
Financiar

Venitul minim european adecvat – nicio acțiune concretă pentru transpunerea în România

La începutul acestui an aduceam în atenție faptul că România trebuie să...

locurile de parcare publice
Financiar

Primăria Sectorului 3 a obținut cele mai mari venituri din locurile de parcare publice

România dispunea, în 2022, de 1.299.318 de locuri de parcare publice, față...

Timișoara
Financiar

BERD extinde împrumutul pentru ”înverzirea” transportului public din Timişoara

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) acordă o finanțare suplimentară de...

ridesharing
Financiar

Prejudiciu de peste 52 milioane de lei la bugetul de stat în domeniul ridesharing

Trei companii din București și Constanța care activează pe piața de transport...