Rute ocolitoare recomandate în perioada vizitei Papei Francisc. Programul călătoriei apostolice

Cu ocazia vizitei în România a Sanctităţii Sale Papa Francisc, CNAIR împreună cu Poliţia rutieră va institui restricţii parţiale de circulaţie, sâmbătă 1 iunie 2019, în municipiile Miercurea Ciuc şi Iaşi şi duminică 2 iunie 2019 în municipiul Blaj.Papa Francisc

Pentru evitarea aglomeraţiilor în trafic, CNAIR recomandă conducătorilor auto următoarele rute:

Pentru relaţia Sfântu Gheorghe (judeţul Covasna) – Braşov – Gheorgheni (judeţul Harghita) se poate utiliza următoarea rută ocolitoare:
Sfântu Gheorghe – DN11 – Braşov – DN13 – Sighişoara – DN13 – Bălăuşeri – DN13A – Praid – DN13B – Gheorgheni

Vehiculele cu masa totală mai mică de 10,0 tone, pot utiliza şi traseul:
Sfântu Gheorghe – DN11 – Braşov – DN13 – Vânători – DN13C – Cristuru Secuiesc – DN13C – Bisericani – DN13A – Praid – DN13B – Gheorgheni.

Pentru relaţia Braşov – Bacău se pot utiliza următoarele rute ocolitoare:
Vehiculele cu masa totală mai mică de 40,0 tone pot utiliza traseul:
– Braşov – DN11 – Târgu secuiesc – DN2D – Focşani – DN2 – Bacău

Vehiculele cu masă totală mai mică de 30,0 tone pot utiliza traseul:
– Braşov – DN11 – Târgu Secuiesc – DN11 – Poiana Sărată – DN11 – Oneşti – DN11 – DN2 – Bacău

Pentru relaţia Huşi (judeţul Vaslui) – Vaslui – Târgu Frumos (judeţul Iaşi) – Botoşani se poate utiliza următoarea rută ocolitoare:
– Huşi – DN24B – Crasna – DN24 – Vaslui – DN15D – Roman – DN2 – DN28 – Târgu Frumos – DN28B – Hârlău – DN28B – Botoşani

Pentru relaţia Teiuş (judeţul Alba) – Copşa Mică (judeţul Sibiu) se pot utiliza următoarele rute ocolitoare:
– Teiuş – DN1 – Alba Iulia – Lancrăm – A1 – Sibiu – DN14 – Copşa Mică
Vehiculele cu masă totală mai mică de 30,0 tone pot utiliza şi traseul:
– Teiuş – DN1 – Aiud – A10 – A3 – DN15 – Iernut – DN14A – Târnăveni – DN14A – Mediaş – DN14 Copşa Mică

Papa Francisc va efectua o vizită apostolică în perioada 31 mai – 2 iunie 2019 la Bucureşti, Iaşi, Şumuleu-Ciuc şi Blaj, sub genericul ”Să mergem împreună!”.

Programul cuprinde trei Sfinte Liturghii, opt discursuri în faţa autorităţilor politice şi religioase, beatificarea a şapte episcopi greco-catolici martiri şi o întâlnire cu comunitatea rom.

Vineri, 31 mai 2019: Roma – Bucureşti

Întâlnirile cu preşedintele, primul ministru, patriarhul şi Sinodul permanent al Bisericii ortodoxe române şi cu vice-preşedintele Conferinţei Episcopilor din România marchează prima zi a călătoriei apostolice a papei Francisc în România, dedicată în întregime autorităţilor politice şi bisericeşti din Capitală.

Potrivit programului, Sfântul Părinte pleacă de la Roma vineri, 31 mai, la ora 8.10 de pe aeroportul Roma – Fiumicino cu direcţia Bucureşti – Otopeni, unde urmează să ajungă la ora 11.30. După primirea oficială de la aeroport, papa merge la Palatul Prezidenţial Cotroceni pentru ceremonia de bun venit, vizita de curtoazie la preşedintele României şi întâlnirea cu prim-ministrul.

La ora 13.00, la Palatul Cotroceni, pontiful prezintă primul discurs al vizitei în cadrul întâlnirii cu autorităţile, reprezentanţii societăţii civile şi membrii Corpului Diplomatic.

După întâlnirile cu autorităţile politice şi societatea civilă, a doua parte a zilei este dedicată dimensiunii spirituale, începând cu Biserica ortodoxă şi încheind cu Biserica catolică. Astfel, la 15.45, Papa Francisc merge la Palatul Patriarhiei Bisericii ortodoxe române pentru o întâlnire privată cu patriarhul ortodox, după care urmează întâlnirea cu Sinodul permanent al Bisericii ortodoxe, în faţa căruia prezintă cel de-al doilea discurs al vizitei. Întrevederea cu reprezentanţii Bisericii ortodoxe se încheie cu vizita papei şi a patriarhului la noua catedrală ortodoxă pentru rugăciunea ”Tatăl Nostru” şi cu un cuvânt de salut din partea Succesorului lui Petru.

Prima zi a papei în România se încheie cu Sf. Liturghie oficiată în catedrala ”Sf. Iosif” a arhidiecezei romano-catolice de Bucureşti.

Sâmbătă, 1 iunie 2019: Bucureşti – Șumuleu Ciuc – Iaşi – Bucureşti

Sfânta Liturghie la sanctuarul marian de la Șumuleu-Ciuc ocupă prima parte a zilei de sâmbătă, 1 iunie a.c., din agenda călătoriei apostolice în România, urmând ca, în partea a doua a zilei, papa să viziteze dieceza de Iaşi pentru o întâlnire cu tinerii şi familiile.

La ora 9.30, pontiful pleacă de la Bucureşti cu avionul spre Bacău, după care merge cu elicopterul la Miercurea-Ciuc, în arhidieceza romano-catolică de Alba-Iulia. Succesiv, papa merge cu automobilul la sanctuarul Fecioarei Maria de la Șumuleu-Ciuc, unde celebrează Sf. Liturghie cu pelerinii prezenţi şi ţine omilia celebrării euharistice.
În jurul orei 17.00 papa ajunge cu elicopterul pe aeroportul din Iaşi.

La 17.30 face o vizită la catedrala romano-catolică, după care merge în faţa Palatului Culturii pentru o întâlnire mariană cu tinerii şi familiile, cărora le adresează cel de-al şaselea discurs al vizitei. În cursul serii, papa se întoarce cu avionul la Bucureşti.

Duminică, 2 iunie 2019: Bucureşti – Blaj – Roma

Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie în ritul bizantin român şi ceremonia de beatificare a şapte episcopi greco-catolici martiri se află în centrul agendei celei de-a treia şi ultimei zile a călătoriei apostolice în România.

Sfântul Părinte pleacă de la Bucureşti cu avionul duminică, la ora 9.00, cu direcţia Sibiu, de unde merge cu elicopterul la Blaj, sediul istoric al Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică. Aici, pontiful celebrează Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie cu beatificarea a şapte episcopi greco-catolici martiri, ritul sacru desfăşurându-se pe Câmpia Libertăţii de la Blaj. Papa prezintă omilia celebrării euharistice şi recită antifonul marian pascal ”Regina Coeli” (”Bucură-te, Regina Cerului”). După prânzul cu suita papală, Sfântul Părinte are o întâlnire cu comunitatea rom din Blaj. În fine, în jurul orei 17.00, papa soseşte cu elicopterul la aeroportul din Sibiu pentru ceremonia de rămas bun.

Papa Francisc pleacă din România cu avionul duminică, 2 iunie, la 17.30, urmând să ajungă pe aeroportul Roma – Ciampino în jurul orei locale 18.30. După nelipsita vizită la icoana Maicii Domnului ”Salus Populi Romani” din bazilica Santa Maria Maggiore, papa se întoarce la reşedinţa sa din Casa ”Sf. Marta” din Cetatea Vaticanului.

 

CITEŞTE ŞI:

3 motive pentru verificarea presiunii din anvelope

Primăria din Baia Mare, adeptă a transportului ecologic

Licitaţie reluată pentru Centura Târgu Jiu. De ce s-a ajuns aici

 

Adaugati comentariu