Cum s-au obţinut banii pentru restituirea taxei auto

Printr-o hotărâre adoptată de Guvern, din Fondul de rezervă bugetară va fi transferată suma de 700 milioane de lei către Fondul pentru Mediu pentru restituirea taxei auto.Elveția

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a promis că restituirea taxei auto va fi încheiată până la sfârşitul lunii mai către toţi cei care nu au primit încă aceşti bani,

În cei zece ani în care românii au fost obligaţi să plătească taxe auto pentru aşa-zisa impozitare a vehiculelor poluante, statul a încasat 7,2 miliarde de lei. Până în luna decembrie 2018, au fost restituite, în urma cererilor depuse la ANAF, 3,091 miliarde de lei.

Statul a prelungit cu 3-6 luni perioada de restituire, adoptând la finalul anului trecut OUG 114/2018.

Astfel, potrivit art. 63, rambursarea se va realiza, în baza deciziilor emise de organul fiscal central competent, după următorul program:
a) pentru taxa specială pentru autoturisme şi autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, în perioada 1 ianuarie 2018 – 30 iunie 2019;
b) pentru timbrul de mediu pentru autovehicule, în perioada 1 septembrie 2018 – 30 iunie 2019.

Iniţial, taxa specială pentru autoturisme şi autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule trebuiau restituite până la finalul anului trecut, iar timbrul de mediu, până la 31 martie 2019.

Totodată, potrivit OUG 114/2018, sumele rămase de restituit, reprezentând taxa specială pentru autoturisme şi autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule şi taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, pentru care au fost emise decizii de soluţionare a cererii de restituire potrivit art. 5 alin. (1) din OUG nr. 52/2017 cu modificările şi completările ulterioare, se restituie, din oficiu, de organele emitente ale acestora, până la data de 30 iunie 2019.

În acelaşi mod, sumele rămase de restituit, reprezentând timbru de mediu pentru care au fost emise decizii de soluţionare a cererii de restituire potrivit art. 5 alin. (2) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 52/2017, se restituie, din oficiu, de organele emitente ale acestora, tot până la data de 30 iunie 2019.

Între timp, ministrul Finanţelor a revenit şi a promis că toţi banii vor fi restituţi până la finalul lunii mai. Există, însă o condiţie: ANAFsă nu ceară clarificări în legătură cu proprietatea vehiculului.

 

CITEŞTE ŞI:

Rute ocolitoare recomandate în perioada vizitei Papei Francisc. Programul călătoriei apostolice

3 motive pentru verificarea presiunii din anvelope

Licitaţie reluată pentru Centura Târgu Jiu. De ce s-a ajuns aici

Adaugati comentariu