Advertisement

Garanti
Home Miscellanea Financiar România va primi 79,9 mld. euro de la UE. Unde ajung banii

România va primi 79,9 mld. euro de la UE. Unde ajung banii

România va primi 79,9 miliarde de euro din Fondul de relansare economică al UE, în valoare de 750 de miliarde de euro. După negocieri maraton, încheiate marţi dimineaţă, liderii europeni au adoptat planul istoric menit să susţină economia europeană afectată de criza coronavirusului, plan care se bazează pentru prima oară pe o datorie comună.

”Am ajuns la un acord foarte important pentru Europa, un acord extrem de important pentru România. Iată că, după discuţii foarte complicate, după negocieri foarte complicate, după patru zile şi patru nopţi de negociere, am obţinut pentru România o sumă impresionantă – 79,9 miliarde de euro – pentru proiectele europene, negocieri care ne permit acum să trecem la etapa următoare”, a declarat preşedintele Klaus Iohannis.

Potrivit acestuia, suma de aproape 80 de miliarde de euro va fi folosită pentru a reface infrastructura în România, pentru a construi spitale, şcoli, pentru a moderniza marile sisteme publice, dar o parte semnificativă din aceşti bani vor fi folosiţi pentru relansare, pentru revigorare economică.

”Repet, 79.917.000.000, deci 80 de mii de milioane de euro vom folosi pentru a pune în practică, pe de-o parte, planul pentru bugetul multianual 2021-2027, un plan la care lucrăm împreună cu Guvernul deja din ianuarie şi în cel mai scurt timp va fi finalizat, pentru a fi pregătiţi să începem implementarea, iar, pe de altă parte, lucrăm de-o vreme bună deja la planul naţional de relansare, care va fi prezentat Comisiei Europene, pentru a primi fondurile pentru relansarea economică. Iată, deci, că până acum ne-am pregătit bine, am obţinut un rezultat frumos. Încă o dată, este o zi importantă pentru România, o zi importantă pentru proiectul european, şi vom merge mai departe, fiindcă aceşti bani trebuie folosiţi pentru reconstrucţia României”, a conchis Klaus Iohannis.

Cei 750 miliarde euro din Fondul de relansare economică ar putea fi împrumutaţi de Comisia Europeană de pe pieţele financiare. Acest fond include subvenţii în valoare de 390 miliarde euro, care vor fi alocate statelor celor mai afectate de pandemie. Aceasta va fi datoria comună ce trebuie rambursată de Cei 27.

În afara acestor subvenţii, 360 miliarde euro vor fi disponibile pentru împrumuturi, rambursabile de ţările solicitante.

Planul este sprijinit de bugetul multianual al UE (2021-2027), care prevede alte 1.074 miliarde euro, ceea ce înseamnă 154 miliarde euro pe an.

Acordul între liderii europeni a fost încheiat marţi dimineaţă, după 5 zile de negocieri, devenind cel mai îndelungat summit din istoria UE.

 

CITEȘTE ȘI:

Arval Mid-Term Rental şi beneficiile pentru companii

Continental a finalizat extinderea centrului de cercetare-dezvoltare din Iași

Fonduri europene pentru panouri fonoabsorbante pe şosele

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Exporturile de mijloace de transport
Financiar

Exporturile de mijloace de transport, în creștere cu 2,3% în primele 5 luni din 2024

Exporturile de mijloace de transport au crescut cu 2,3% în primele 5...

M&A
Financiar

Investitorii strategici și-au menținut poziția dominantă pe piața de M&A din România

Piața românească de fuziuni și achiziții (M&A) a înregistrat 124 de tranzacții...

AEO
FinanciarTransporturi

Facilitățile pentru companiile care dețin certificarea AEO se extind pe aria RO e-Transport

La 30 iunie 2024, a expirat perioada de grație pentru aplicarea de...

Exporturile de mijloace de transport
Financiar

Exporturile de mijloace de transport, în creștere cu 7% în primele 4 luni din 2024

Exporturile de mijloace de transport au crescut cu 7% în primele 4...