România urcă în top 15 cele mai atractive ţări din Europa pentru investiţii străine

România urcă pentru prima dată în top 15 cele mai atractive ţări din Europa privind numărul proiectelor cu investiţie străină atrase (FDI) în 2014, conform raportului anual EY - European Attractiveness Survey, care a sondat opiniile a 808 executivi de top.
Măsura 3

Dacă, în 2014, în acest clasament erau prezente ţări ca Polonia, Serbia şi Republica Cehă, anul acesta singura ţară din Europa Centrală şi de Est care mai este prezentă în top 15 alături de România este Polonia. Astfel, România a reuşit să atragă 62 de proiecte FDI în 2014, cu 19% mai mult decât în 2013.

În plus, România a devenit a şasea ţară din Europa după numărul de job-uri create de investiţiile străine, devansând Spania, Turcia şi Slovacia. Cu un număr record de 10.892 noi locuri de muncă generate de investiţiile străine, ţara noastră a atras practic aproape la fel de multe job-uri noi ca Germania, înregistrând o creştere de 77% a numărului job-urilor create prin FDI faţă de anul trecut.

Bogdan-Ion-floteautoRomânia are o creştere a FDI superioară celorlalte ţări europene. Investitorii străini se uită cu interes către ţara noastră, dar de multe ori din perspectiva forţei de muncă ieftine care există aici. Important este ca în perioada următoare să depăşim această percepţie şi să atragem acele investiţii care generează locuri de muncă înalt calificate şi bine plătite şi care să motiveze specialiştii români să rămână în ţară şi să producă plus-valoare aici”, declară Bogdan Ion, Country Managing Partner EY România.

Europa de Vest este cea mai atractivă destinaţie pentru investiţii

Investiţiile străine directe ating un nou record în Europa, cu 305 miliarde dolari atrase în regiune în 2014, înregistrând o creştere de la an la an de 36%, în pofida încetinirii creşterii globale. În cursul anului trecut, 43 de ţări europene – inclusiv Rusia şi Turcia – au atras un număr de 4.341 de proiecte, marcând o creştere de 10% faţă de 2013 şi generând un număr de 185.583 de locuri noi de muncă (+12%).

Conform studiului EY, Europa de Vest a atras 50% din investiţiile globale în anul 2014, un procent în creştere faţă de 45% cu un an înainte. Europa de Vest devine astfel cea mai atractivă destinaţie pentru investiţii şi depăşeşte China, care a cunoscut o scădere de 6% a numărului de proiecte şi a ajuns la 38% în 2014. Creşterea procentului investiţiilor derulate în America de Nord, care a ajuns la 39% faţă de 31% în 2013, a plasat regiunea pe locul doi în topul atractivităţii, împingând China pe locul al treilea.

Cine câştigă cursa europeană a atractivităţii?

investitii-straine-floteautoMai mult de jumătate din proiectele de investiţii străine directe (52%) şi peste 30% din locurile de muncă generate de acestea în Europa au fost adjudecate de trei destinaţii europene: Marea Britanie, Germania şi Franţa.

Marea Britanie continuă să ocupe prima poziţie în privinţa proiectelor FDI şi a locurilor de muncă generate. Turcia intră în top 10 destinaţii atractive pentru investiţii după numărul de proiecte FDI, ocupând locul nouă şi înlocuind Finlanda pe această poziţie. Pe celelalte poziţii în top 10 sunt prezente: Spania, Belgia, Olanda, Polonia, Rusia şi Irlanda.

Capacitatea de redresare economică şi de creştere, avantajele competitive, abilitatea de a crea un mediu favorabil de dezvoltare companiilor new-age şi de a comercializa idei care să schimbe destinele a milioane de oameni reprezintă câteva dintre motivele pentru care oraşele europene atrag investiţii străine directe. Londra ocupă prima poziţie în top 10, urmată de Paris şi Berlin. În top 10 oraşe atractive pentru investiţii sunt incluse trei oraşe din Germania – Berlin, Frankfurt şi Munchen – precum şi două oraşe din Spania – Barcelona şi Madrid.

Europa Centrală şi de Est, Rusia şi Turcia concentrează împreună mai bine de jumătate (52%) din numărul total de locuri de muncă generate de FDI la nivel european – 96.087 de locuri de muncă – şi depăşesc ca pondere Europa de Vest.

Sectoare cheie în Europa

Revenirea economică, deprecierea monedei Euro şi scăderea preţurilor la energie au contribuit la revenirea interesului pentru sectorul de producţie din Europa. Împreună, toţi aceşti factori au generat o creştere de 20% a proiectelor de investiţii străine directe şi a locurilor de muncă din sectorul de producţie.

Alimentate de redresarea sectorului industrial şi de explozia comerţului electronic, operaţiunile de logistică şi cele de execuţie au cunoscut şi ele o creştere de 27%. Serviciile au avut o evoluţie diferită, în funcţie de sectoarele de activitate din care au provenit: serviciile de software au înregistrat o creştere de 27% a proiectelor de investiţii atrase, serviciile de intermediere financiară – o creştere de 37%, iar operaţiunile de back-office – o creştere de 15%, marcând creşteri puternice comparativ cu serviciile de afaceri care au înregistrat o scădere de 24% şi cele de cercetare şi dezvoltare, cu o scădere de 1%.

Cei mai mari investitori

În contextul în care investiţiile companiilor europene reprezintă jumătate (51%) din proiectele FDI din Europa, iar cel al multinaţionalelor americane un sfert (25%), companiile din China le-au depăşit în investiţii pe cele din Japonia şi au devenit al cincilea cel mai mare investitor în Europa în 2014. Cu un număr de 210 proiecte şi o creştere de aproape 40% faţă de anul anterior, investiţiile chinezeşti în Europa sunt rezultatul politicilor derulate de guvernul chinez de promovare a investiţiilor externe ca modalitate de achiziţionare de tehnologie, mărci şi resurse din afara ţării pentru a stimula piaţa internă de producţie şi a serviciilor cu mare valoare adăugată.

Cum poate deveni Europa cea mai atractivă destinaţie?

Conform studiului EY, 59% dintre investitori sunt încrezători în perspectivele de dezvoltare a Europei în următorii trei ani, însă, doar 32% dintre directorii executivi au planuri de stabilire sau extindere a operaţiunilor în Europa în următorul an, în timp ce 64% nu au niciun plan.

Pentru a valorifica această redresare economică, investitorii îşi doresc eliminarea obstacolelor care împiedică dezvoltarea unui mediu de afaceri eficient – cum ar fi birocraţia excesivă şi creşterea lentă, care sunt încă percepute drept obstacole majore. De asemenea, ţările europene trebuie să-şi consolideze procesul de flexibilizare a pieţei muncii, să simplifice reglementările şi să genereze medii de afaceri prietenoase.

„Un mediu de business stabil, capacitatea de cercetare şi inovare, precum şi piaţa internă reprezintă cele mai importante puncte de atracţie ale Europei în termeni de investiţii. Transformările din domeniul digital, al sănătăţii şi al energiei au potenţialul de a alimenta revenirea Europei ca cea mai atractivă destinaţie pentru investiţii în următorii ani”, conchide Bogdan Ion, Country Managing Partner EY România.

Adaugati comentariu