Advertisement

calitatea vieții
Home Miscellanea Financiar România, pe ultimul loc în UE privind calitatea vieții și bunăstarea socială

România, pe ultimul loc în UE privind calitatea vieții și bunăstarea socială

România se plasează pe locul 45 din 163 de țări și pe ultimul loc în clasamentul statelor din Uniunea Europeană (UE) în ceea ce privește calitatea vieții și bunastării sociale. Pe primele locuri la nivel mondial se află Norvegia, Danemarca și Finlanda.

Conform Indicelui de Progres Social 2020, un studiu realizat de organizatia nonprofit Social Progress Imperative, cu sprijinul Deloitte, România înregistreaza 78,35 de puncte din 100, un scor usor mai ridicat fata de anul precedent, si se regaseste în rândul tarilor din a treia categorie din clasament, dupa Barbados, Bulgaria si Mauritius.

În clasamentul mondial, tara se regaseste între primele 50 de state la doua dintre cele trei categorii analizate, respectiv nevoi de baza (locul 45) si oportunitati (locul 49), în timp ce la categoria bunastare ocupa locul 57.

România a obtinut cele mai bune scoruri pentru siguranta personala (locul 36), drepturile personale (locul 46), accesul la educatie avansata (locul 49) si accesul la comunicatii si informatii (locul 49). La polul opus, coordonatele analizate si care au înregistrat punctaje mai slabe sunt incluziunea (locul 91), locuinta (locul 90), sanatatea si bunastarea (locul 85).

Studiul de specialitate releva faptul ca, în 2020, pe primele locuri în clasament se afla Norvegia, Danemarca si Finlanda, în timp pe ultimele pozitii se claseaza Republica Centrafricana, Ciad si Sudanul de Sud.

Statele membre ale UE, cu exceptia Croatiei, Ungariei, Bulgariei si a României, se gasesc în primele doua categorii de tari din clasament, având un nivel ridicat al calitatii vietii.

Dintre statele din regiunea Europei Centrale si de Est, cel mai bun loc este ocupat de Slovenia (22), urmata de Estonia (24), Cehia (25), Polonia (31), Lituania (32), Letonia (35), Slovacia (36), Croatia (39), Ungaria (40), Bulgaria (43) si România (45).

„În contextul generat de pandemia de COVID-19, calitatea vietii si bunastarea sociala se afla pentru prima data în scadere în ultimii zece ani. Indicele global raportat la populatie a crescut de la 60,63 din 100 în 2011, la 64,24 în 2020. În perioada 2011-2020, 155 dintre tarile analizate au cunoscut o îmbunatatire cu cel putin un punct a calitatii vietii si bunastarii sociale, în timp ce 42% dintre acestea au înregistrat scoruri mai mari cu cinci sau mai multe puncte. Statele Unite ale Americii, Brazilia si Ungaria sunt singurele trei tari care au înregistrat un declin privind indicele de progres social în acest interval. Din 2011 pâna în prezent, coordonatele care s-au îmbunatatit la nivel global sunt accesul la informatii si comunicatii, accesul la educatie avansata, locuinta si apa si salubritate. Drepturile personale si incluziunea se regasesc printre indicatorii care au scazut de-a lungul perioadei analizate, în timp ce siguranta personala si calitatea mediului au stagnat”, se mentioneaza în studiul realizat de Social Progress Imperative.

Indicele de Progres Social (IPS) masoara calitatea vietii si bunastarea sociala a cetatenilor din 163 de tari, în baza analizei a trei dimensiuni principale.

Metodologia presupune acordarea unui punctaj pentru elementele încadrate în categoria nevoilor de baza – si anume hrana si îngrijire medicala de baza, apa si salubritate, locuinta si siguranta personala -, pentru cele care tin de bunastare – accesul la educatie de baza, accesul la comunicatii si informatii, sanatatea si bunastarea, calitatea mediului – si pentru elementele care tin de oportunitati – drepturile personale, libertatea personala si de alegere, incluziunea, accesul la educatie avansata. În baza punctajului acordat, tarile din clasament sunt grupate în sase categorii, în mod descrescator.

 

CITEȘTE ȘI:

Flota Poștei crește cu 15 utilitare electrice de la Renault

Atenționare de călătorie cu autocarul pentru trecerea în Bulgaria dinspre Turcia

Panouri fonoabsorbante pe câteva sectoare de autostrăzi şi drumuri naţionale

 

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Exporturile de mijloace de transport
Financiar

Exporturile de mijloace de transport, în creștere cu 2,3% în primele 5 luni din 2024

Exporturile de mijloace de transport au crescut cu 2,3% în primele 5...

M&A
Financiar

Investitorii strategici și-au menținut poziția dominantă pe piața de M&A din România

Piața românească de fuziuni și achiziții (M&A) a înregistrat 124 de tranzacții...

AEO
FinanciarTransporturi

Facilitățile pentru companiile care dețin certificarea AEO se extind pe aria RO e-Transport

La 30 iunie 2024, a expirat perioada de grație pentru aplicarea de...

Exporturile de mijloace de transport
Financiar

Exporturile de mijloace de transport, în creștere cu 7% în primele 4 luni din 2024

Exporturile de mijloace de transport au crescut cu 7% în primele 4...