România are una dintre cele mai ridicate rate de variaţie a preţurilor la carburanţi

În luna septembrie 2021, România a înregistrat, comparativ cu celelalte state din UE, una dintre cele mai ridicate rate de variaţie medie anuală a preţurilor la carburanţi şi lubrifianţi pentru transportul personal, de 29%, arată datele publicate marți de Eurostat.
benzina

Potrivit Oficiului European de Statistică, rate ridicate au mai fost consemnate în Luxemburg (31%) şi Slovenia (29%). Cele mai scăzute rate de variaţie medie anuală au fost în Irlanda (15%), Italia, Finlanda şi Grecia (toate cu 18%).

Eurostat mai arată că în Malta, unde prețurile sunt stabilite de Guvern, nu s-a înregistrat nicio variație a acestora începând din iulie 2020, ultima reducere a lor.

În ultimele două decenii, preţurile în UE la carburanţi şi lubrifianţi pentru transportul personal au fost extrem de volatile, cu rate anuale ale inflaţiei variind de la minus 20% la plus 20%. Recent, această volatilitate a devenit extrem de pronunţată, ratele anuale urcând de la un nivel scăzut de minus 20% în mai la plus 23% în septembrie.

Şi în urmă cu un deceniu s-au înregistrat creşteri semnificative, ratele anuale urcând de la un nivel de minus 19% în iulie 2009 la plus 20% în martie 2020.

 

CITEȘTE ȘI:

Faurecia raportează vânzări în scădere în T3, din cauza deficitului global de semiconductori

Cu o întârziere de 1 an, primii 4 km din VO Satu Mare au fost deschiși traficului rutier

 

Adaugati comentariu