Advertisement
restituirea taxelor auto
Home Administrare flote Fiscalitate Statul are de plătit 2,5 miliarde de lei pentru restituirea taxelor auto. Care este procedura

Statul are de plătit 2,5 miliarde de lei pentru restituirea taxelor auto. Care este procedura

Prin OUG 93/2022, Guvernul a prelungit, până la 29 iunie 2027, termenul până la care contribuabilii, atât persoanele fizice și cele juridice, pot depune cererile pentru restituirea taxelor auto plătite la înmatricularea autovehiculelor. Deși ordonanța de urgență a fost adoptată în luna iunie, modelul de cerere a fost aprobat abia în noiembrie.

Prin Ordinul comun al Ministerul mediului, apelor şi pădurilor şi Ministerului Finanţelor nr. 2.806/4.079/2022 a fost aprobat, în cursul lunii noiembrie, modelul de cerere de restituire a sumelor reprezentând taxa specială pentru autoturisme şi autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule şi timbrul de mediu pentru autovehicule.

Reamintim că în conformitate cu prevederile OUG 93/2022, contribuabilii care au achitat taxa specială pentru autoturisme şi autovehicule, prevăzută la art. 2141-2143 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, taxa pe poluare pentru autovehicule, prevăzută de OUG nr. 50/2008, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, prevăzută de Legea nr. 9/2012, sau timbrul de mediu pentru autovehicule, prevăzut de OUG nr. 9/2013, şi care nu au beneficiat de restituire până la data intrării în vigoare a ordonanţei de urgenţă pot solicita restituirea acestora, indiferent de momentul plăţii taxelor, precum şi a dobânzilor datorate pentru perioada cuprinsă între data perceperii şi data restituirii, pe cale administrativă, prin cerere adresată organului fiscal central competent sau prin cerere adresată organului competent, în cazul sumelor prevăzute la art. 4 alin. (1) din OUG 93/2022.

În cererea de restituire se înscriu, în mod obligatoriu, elementele referitoare la datele de identificare ale plătitorului și datele de identificare ale autovehiculului pentru care se solicită restituirea taxei speciale pentru autoturisme și autovehicule/taxei pe poluare pentru autovehicule/taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule/timbrului de mediu pentru autovehicule.

Cererea de restituire se soluționează prin decizie emisă de către organul fiscal central competent, adică Agenţia Naţională deAdministrare Fiscală, prin structurile de specialitate, cu atribuţii de administrare a creanţelor fiscale, inclusiv unităţile subordonate acesteia.

În situația achitării taxelor auto de către societățile de leasing, solicitarea privind restituirea acestora se face de către persoanele care au achiziționat autovehiculele prin sistemul de leasing financiar.

Termenul de depunere a cererilor de restituire este de 5 ani, începând cu data intrării în vigoare a OUG 93/2022, adică 29 iunie 2022.

Nivelul dobânzii este cel prevăzut la art. 174 alin. (5) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, adică de 0,02% pentru fiecare zi de întârziere.

Contribuabilul are dreptul la restituirea sumei şi în cazul în care aceasta nu este indicată cu exactitate. În acest caz, organul fiscal central sau, după caz, Administraţia Fondului pentru Mediu, în urma verificărilor procedurale a bazelor de date, identifică suma exactă care urmează a fi restituită.

În cazul în care restituirea se realizează în baza unei hotărâri judecătoreşti definitive, suma solicitată la restituire include atât taxa/timbrul de mediu, cât şi cheltuielile de judecată, precum şi alte sume stabilite prin hotărârea judecătorească, dacă este cazul.

În cazul în care înmatricularea nu s-a efectuat sau transcrierea dreptului de proprietate nu a fost efectuată, se înscrie numărul de înmatriculare de la momentul plăţii taxei/timbrului de mediu.

În cazuri excepţionale în care numărul de identificare este necompletat fiind necunoscut plătitorului de taxă sau este completat eronat, organul fiscal central sau, după caz, Administraţia Fondului pentru Mediu procedează la notificarea contribuabilului pentru clarificare şi solicită informaţii suplimentare de la autorităţile competente (de exemplu: Registrul Auto Român, Direcţia regim permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor, respectiv serviciile publice comunitare permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor).

De unde vin banii pentru restituirea taxelor auto

Restituirea sumelor care fac obiectul OUG 93/202 se realizează din bugetul de stat sau din bugetul Fondului pentru mediu, în funcţie de bugetul în care s-au făcut venit sumele încasate.

Restituirea sumelor reprezentând taxa specială pentru autoturisme şi autovehicule, taxă care s-a făcut venit la bugetul de stat, precum și taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule şi timbrul de mediu pentru autovehicule, taxe care s-au făcut venit la bugetul Fondului pentru Mediu, se realizează din sumele alocate din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, rămase neutilizate la 31 decembrie 2021, și care reprezintă excedent din anii precedenţi din „Alte impozite şi taxe fiscale“ şi „Venituri din dobânzi“, aflat la dispoziția Administrației Fondului pentru Mediu.

Potrivit Agenției Naționale de Administrare Fiscală, sumele rămase de restituit sunt în cuantum total de 2.526,15 milioane lei.

Teama de infringement

Fără doar și poate, nu din mărinimia Guvernului vor fi acum plătite sumele nerestitute din taxele auto, ci pentru că România a intrat în procedură de infringement. La data de 14 octombrie 2020, Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) a emis Hotărârea în cauza C 677/19, având ca obiect o cerere de decizie preliminară formulată de Tribunalul Vâlcea, în contextul unui litigiu intern promovat de societatea Valoris SRL împotriva Direcției Regionale a Finanțelor Publice Craiova – Administrația Județeană a Finanțelor Publice Vâlcea și Administrației Fondului pentru Mediu, prin care era contestat termenul de decădere de 1 an pentru a solicita restituirea taxelor declarate neconforme cu dreptul UE.

Prin hotărârea pronunțată, CJUE a constatat că principiul echivalenței coroborat cu principiul cooperării loiale trebuie interpretat în sensul că se opune ca o reglementare a unui stat membru să stabilească, sub sancțiunea decăderii, un termen de aproximativ 1 an (7 august 2017 – 31 august 2018) pentru introducerea cererilor de restituire a unor taxe considerate incompatibile cu dreptul Uniunii, în condițiile în care pentru restituirea creanţelor fiscale termenul de prescripție de 5 ani.

Hotărârea CJUE a determinat deschiderea procedurii de infringement și, drept urmare, există un risc major de ”sancționare pecuniară a României în fața Curții”, după cum s-a exprimat Guvernul. Astfel a fost adoptată rapid OUG 93/2022, iar contribuabilii își vor primi astfel banii înapoi.

 

(Articol publicat în revista Flote Auto, decembrie 2022 – ianuarie 2023)

 

 

CITEȘTE ȘI:

Reîncep lucrările de reabilitare a Podului peste braţul Borcea de pe A2

Câștigător desemnat de CNAIR pe Lotul 1, parte din drumul de mare viteză Filiaşi – Lugoj

 

 

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

fiscale
Fiscalitate

Facilități fiscale și subvenții în Europa pentru utilitarele ușoare electrice

Statele membre UE acordă un număr mai mic de avantaje fiscale și...

TVA
Fiscalitate

România, din nou pe primul loc între statele UE la neîncasarea TVA

România se menţine pe primul loc între statele membre ale Uniunii Europene...

impozit pe cifra de afaceri
Fiscalitate

Deloitte: Noul impozit pe cifra de afaceri va creşte rata efectivă de impozitare la 20%-30%

Impactul măsurilor fiscale cuprinse în legea pe care Guvernul şi-a asumat răspunderea...

fiscale
Fiscalitate

Consultanții EY România recomandă companiilor aplicarea beneficiilor fiscale existente

O serie de beneficii fiscale prevăzute în Codul Fiscal pot asigura o...