Advertisement

Renault
Home Piaţa auto Vehicule comerciale uşoare Renault și Volvo se aliază pentru a dezvolta și produce furgonete electrice

Renault și Volvo se aliază pentru a dezvolta și produce furgonete electrice

Renault Group și Volvo Group își unesc forțele cu CMA CGM pentru a crea o nouă companie care va introduce o gamă complet nouă de vehicule electrice. Producția este planificată să înceapă în 2026.

Schimbările climatice accelerează nevoia de tranziție la electrificare, iar viitoarele reglementări ale emisiei de CO2 în transportul de mărfuri și restricțiile privind accesul în orașe transformă radical ecosistemul logistic. În acest context, clienții business se confruntă deja cu o presiune din ce în ce mai mare asupra costului de proprietate și cu nevoia de a electrifica vehicule care sunt mai sigure și complet conectate la afacerea lor. Și se estimează că până în 2030, piața europeană a autoutilitarelor electrificate se va tripla.

Evident, pentru constructorii auto aceste aspecte reprezintă o oportunitate extraordinar, motiv pentru care își îndreaptă atenția către această ofertă complet nouă de vehicule utilitare ușoare, în special în segmentele de e-commerce și închiriere aflate în plină expansiune. O demonstrează și faptul că Renault Group și Volvo Group își unesc forțele pentru a răspunde nevoilor tot mai mari de logistică necarbonizată și eficientă prin crearea unei noi companii care gestionează dezvoltarea unei noi generații de furgonete electrice. Cele două grupuri așteaptă cu nerăbdare ca CMA CGM să se alăture noii companii și, în paralel, vor continua să caute investiții suplimentare și parteneri de afaceri.

Modularitate și siguranță

Noua companie va introduce o familie complet nouă de vehicule 100% electrice și definite de software. Producția este planificată să înceapă în 2026. Vehiculele vor fi produse pe o nouă platformă pentru utilitare ușoare, complet electrice, de tip „skateboard”, permițând adaptarea diferitelor module de caroserie la costuri reduse. Această platformă face posibilă, de asemenea, realizarea unui progres major în materie de securitate.

Adoptând noua arhitectură „Software Defined Vehicle”, vehiculul va integra capacități fără precedent de a monitoriza activitatea de livrare și performanța afacerii utilizatorilor, reducând cu 30% costul global de utilizare pentru jucătorii logistici. Serviciile conectate activate de tehnologia vehiculelor definite prin software vor oferi clienților vehicule actualizate pe tot parcursul vieții. Furgoneta în sine va fi compactă, excelentă pentru mobilitatea urbană, va avea o polivalență ridicată pentru soluții personalizate, diferite capacități ale bateriei, inclusiv versiunea de 800V, fără precedent pentru un vehicul utilitar ușor.

Renault

Noua companie va fi complet independentă, combinând agilitatea unui start-up cu sprijinul unor parteneri puternici, lideri în industrie. Renault Group și Volvo Group urmăresc să împărtășească investițiile în cercetare și dezvoltare și să aducă beneficii de know-how, servicii și amprenta industrială noii companii. Cu alocări de capital inteligente prin campionii din fiecare domeniu, noua companie se va baza pe un model de afaceri solid și eficient.

Grupul francez va aduce cunoștințele de dezvoltare și fabricare la scară larga a platformei electrice care va integra prima sa arhitectură „Software Defined Vehicle”, oferind o experiență fără precedent pentru a conecta în sursă deschisă vehiculul către mediul de afaceri logistic. De partea cealaltă, Volvo, care este cel mai mare producător de camioane, are o bază solidă de clienți printre companiile de logistică profesionistă, o rețea globală de servicii și o vastă experiență în timp de funcționare și servicii de productivitate. Astfel de servicii, în combinație cu platforma inovatoare pentru vehicule, vor contribui la o soluție completă pentru logistica urbană decarbonizată.

Renault

În calitate de jucător global pe toate segmentele lanțului de aprovizionare, CMA CGM intenționează să asiste noua companie în construirea de soluții adecvate care să se potrivească tuturor nevoilor actorilor din transport și lanțul de aprovizionare, bazate pe soluții eficiente „end-to-end”.

Ce spun reprezentanții celor doi mai producători auto?

„Suntem încântați să facem încă un pas în călătoria noastră către soluții de transport durabil prin intenția înființării unei noi companii. Volvo Group este dornic să ofere în continuare clienților săi soluții complete de transport care îi ajută la decarbonizarea lanțurile valorice. Vedem o cerere în creștere pentru transport urban curat, eficient și sigur, iar parteneriatul și colaborarea sunt cheia pentru a realiza acest lucru”, a declarat Martin Lundstedt, președinte și CEO al Volvo Group.

În același timp, Luca de Meo, CEO-ul grupului Renault, din care face parte și marca românească Dacia, consideră că „electrificarea și digitalizarea deschid calea pentru o revoluție pe piața vehiculelor utilitare”. „Renault Group intenționează să conducă această transformare, asigurând în același timp crearea de valoare robustă și eficientă. Astăzi, suntem foarte mândri să pornim în această călătorie cu Volvo Group pentru a aduce cele mai bune soluții clienților noștri profesioniști. De asemenea, așteptăm cu nerăbdare ca CMA CGM să se alăture companiei. Noua companie este o combinație de neegalat, orientată spre start-up, a activelor complementare a 3 campioni: un producător de camioane de top, expert în servicii personalizate, un campion al lanțurilor globale de aprovizionare și un pionier european al vehiculelor electrice și lider de vehicule utilitare. Toate ingredientele sunt acolo pentru a obține ceva cu adevărat unic”, a mai spus șeful Renault.

“În calitate de lider în transport și logistică, Grupul CMA CGM este mândru să-și unească forțele cu un mare producător de automobile european și cu un producător de camioane lider mondial, Renault Group și Volvo Group, pentru a crea această nouă companie de furgonete electrice. Acesta este un parteneriat cuprinzător și inovator: nu numai că investim în acest proiect, dar ne vom aduce și cunoștințele și expertiza pentru a asigura logistica de intrare și de ieșire, în timp ce unele dintre aceste vehicule ar putea fi utilizate în cele din urmă pentru decarbonizarea flotei noastre. Prin această nouă investiție a Fondului nostru PULSE în mobilitatea electrică, ne urmărim angajamentul de a accelera decarbonizarea activității noastre și a sectorului nostru.” a declarat Rodolphe Saadé, Chairman and CEO of the CMA CGM Group.

Cum va funcționa viitoarea companie?

Acest joint-venture este programat să demareze operațiunile la începutul anului 2024, în funcție de finalizarea tuturor proceselor de aprobare solicitate de autoritățile europene. Intrarea ulterioară a CMA CGM în companie este în egală măsură supusă finalizării procesului de aprobare.

Viitoarea companie este planificată să funcționeze sub propria identitate corporativă și va avea sediul în Franța. Volvo Group, prin zona sa de afaceri Renault Trucks, și Renault Group lucrează împreună pe vehiculele utilitare ușoare de mai bine de 35 de ani, concretizat prin distribuția în ambele rețele a vehiculelor comerciale Renault Master și Trafic. Companiile notează că vor rămâne concurente în toate celelalte domenii.

 

(Articol publicat în revista flote Auto, octombrie 2023)

 

 

CITEȘTE ȘI:

Taxa de trecere a Podului de la Giurgiu pentru autoturisme ar putea fi achitată online. Propunere

În 2024, subvențiile pentru programele Rabla Clasic și Rabla Plus scad semnificativ

 

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

ID. Buzz GTX
Vehicule comerciale uşoare

ID. Buzz GTX. Superlativ absolut

Volkswagen Vehicule Comerciale a prezentat, cu ocazia conferinței sale anuale, cel mai...

Transporter
Vehicule comerciale uşoare

Noul VW Transporter. Instrumentul perfect

Noul Transporter va fi lansat pe piața germană la începutul anului 2025,...

Farizon
Vehicule comerciale uşoare

Farizon intră pe piața din România

Grupul maghiar AutoWallis a anunțat că va reprezenta pe piața din România...

Mercedes-Benz
Vehicule comerciale uşoare

Mercedes-Benz Vans. Inteligente, interactive, confortabile

Mercedes-Benz Vans și-a înnoit familia de vehicule comerciale cu noile versiuni Vito...