Grupul Renault și-ar putea împărți activitățile de transmisie electrică și cu combustie internă în două „entități dedicate”.
Informația a fost făcută publică de CEO-ul Luca de Meo. Iar ea se înscrie în planurile companiei. Reamintim, Renault a anunțat că-și propune să aibă o gamă 100% complet electrică în Europa până în 2030.
Totodată, AutomotiveNews vine cu informații suplimentare. Astfel, potrivit surselor din interiorul companiei, activitățile și tehnologiile full-electrice ar urma să fie concentrate în Franța. În replică, motoarele care folosesc combustibili clasici, hibrizii și transmisiile ar fi construite în afara țării.
Renault prognozează separarea ca parte din faza 2 a planului Renaulution
”Am început să pregătim Renault pentru trecerea la mixul 100% electric în Europa până în 2030”, a declarat CEO-ul Luca de Meo. Dacă absorbția vehiculelor electrice este mai lentă decât se aștepta, compania are un „Plan B”, legat de vehicule hibride.
În ceea ce privește momentul separării, De Meo spune că face parte din „Capitolul 2” al planului Renaulution. Astfel că noua structură ar urma să fie pusă în practică după revenirea la rentabilitate și reducerea costurilor.
O decizie ar urma să fie luată împreună cu reprezentanții tuturor factorilor implicați. ”Lansăm un studiu chiar acum pentru a vedea cum am putea proceda”, a spus De Meo.
Renault nu este singura companie care regândește activitățile legate de propulsia clasică pe măsură ce tranziția la electrificare se accelerează în Europa. Recent, Mercedes-Benz a declarat că va colabora cu Geely Holding din China pentru motoare mici, pe măsură ce va trece la producția de motoare electrice în Europa.
Care este situația actuală
Renault produce în prezent motoare cu ardere internă, transmisii și propulsoare hibride în mai multe locații din Franța. În special la Cleon (3.600 de angajați) și Ruitz (500 de angajați), în nordul țării. Iar în exterior, Renault produce motoare cu ardere și transmisii în Portugalia, România, Spania și Turcia.
Activitățile electrice sunt concentrate într-un grup de facilități de producție din aceeași zonă din nordul Franței. Între acestea și noua fabrică de baterii planificată cu Envision AESC.
Uzina din Cleon, care fabrică deja motoare electrice, este în proces de transformare pentru a le produce exclusiv pe acestea. Și ar urma să realizeze un milion de motoare electrice anual, încă din 2025 sau 2026.
Comentați?