Reglementări finale. Norma RCA, trimisă spre publicare în Monitorul Oficial

Consiliul ASF a aprobat, marţi, 22 noiembrie, "Proiectul de normă privind asigurările auto din România pentru punerea în aplicare a prevederilor Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 54/2016 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto".accidente masini flota - floteauto

Actul normativ a fost trimis spre publicare în Monitorului Oficial al României.

Norma va clarifica modul în care va fi pusă în practică ordonanţa, urmând să reglementeze:

  • forma şi conţinutul contractului de asigurare obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terţelor persoane prin accidente de vehicule şi de tramvaie;
  • condiţiile şi criteriile de autorizare a asigurătorului pentru practicarea asigurării RCA;
  • procesul privind avizarea, constatarea prejudiciilor şi plata despăgubirilor;
  • sistemul bonus-malus;
  • forma, dimensiunile, conţinutul şi procedurile privind utilizarea formularului de
    Constatare amiabilă de accident;
  • procesul de avizare şi înregistrare, obligaţiile şi responsabiltăţile personalului care efectuează constatarea daunelor.

Citeşte AICI prevederile din Proiectul disponibil pe site-ul ASF.

accidente masini flota - floteautoÎn septembrie 2016, Guvernul a adoptat Ordonanţa de Urgenţă 54/2016 care a modificat legislaţia RCA, introducând, printre altele, şi plafonarea tarifelor pe o perioadă de 6 luni. Norma ASF trimisă spre publicare în Monitorul Oficial trebuie să reglementeze modul cum vor fi puse în aplicare anumite prevederi ale OUG 54.

Hotărârea de Guvern prin care au fost stabilite tarifele maximale RCA, plafonate pe o perioada de 6 luni, a intrat în vigoare vineri, 18 noiembrie 2016. Acestea vor fi aplicate de către toate societăţile de asigurări care practică RCA.

 

Citeşte şi: Tarifele maximale RCA se aplică începând de astăzi. Vezi valorile

 

 

Adaugati comentariu