Radu Crăciun, BCR: Creditele vor continua să se ieftinească

Evoluţia sub aşteptări a inflaţiei creşte probabilitatea unei noi scăderi a dobânzii de politică monetară a BNR, din ianuarie, deoarece rata anuală a inflaţiei va scădea la 1,1%-1,2% la sfârşitul lui 2014, sub ţinta băncii centrale.

„Deoarece sunt şanse destul de mari ca inflaţia să rămână sub marginea inferioară a intervalului ţintit de banca centrală în prima jumătate din 2015, putem asista la o reducere de dobândă la următorul Consiliul al BNR pe probleme de politică monetară programat pentru începutul lunii ianuarie 2015 şi eventuale reduceri ulterioare în nivelul rezervelor minime obligatorii”, a declarat Radu Crăciun, economist şef BCR.

Analiştii BCR estimează că dobânzile pe termen scurt ar putea rămâne la niveluri scăzute, influenţate în principal de politica monetară a băncii centrale, în timp ce evoluţia randamentelor la titlurile de stat va fi determinată de sentimentul investitorilor şi de impactul măsurilor de relaxare monetară derulate de Banca Centrala Europeana.

În plan apropiat credem că dobânzile la credite cât şi la depozite vor continua să înregistreze o tendinţă descendentă astfel încât nu ar fi de mirare ca încă de la începutul anului viitor să vedem o diminuare a dobânzilor la depozite, urmată de o reaşezare a celor la credite. Mă aştept totuşi ca dobânzile depozitelor bancare să continue să fie real pozitive, adică mai mari ca inflaţia”, a spus Radu Crăciun.

Adaugati comentariu