Proiectul pentru „Autostrada Estului”, aprobat tacit de Senat

Senatul a adoptat tacit proiectul legislativ privind construcţia "Autostrăzii Estului", pe traseul Galaţi - Brăila - Buzău - Ploieşti.
Autostrada Sibiu - Pitești

Potrivit iniţiativei, construcţia şoselei de mare viteză urmează a fi finanţată de la bugetul de stat, dar şi din credite externe sau fonduri europene, având ca termen de finalizare patru ani de la aprobarea proiectului din Parlament

Iniţiativa legislativă aparţine deputatului Cătălin Cristache, în opinia acestuia autostrada având potenţialul de a deservi peste 2 milioane de români şi de a ajuta zona de sud-est a ţării, aflată într-un proces avansat de dezindustrializare, sărăcire şi depopulare.

„Efectele realizării acestui proiect de infrastructură ar fi colosale atât în plan economico – social, cât şi din perspectivă strategică în garantarea securităţii naţionale. Estimarea mea este că ar putea genera peste 50.000 de locuri de muncă, o creştere a PIB-ului zonei cu aproape 20% în primii 5 ani de funcţionare a autostrăzii, un avans considerabil al nivelului de trai al populaţiei şi posibile investiţii industriale de câteva sute de milioane de euro. Mai mult, având în vedere potenţialul navigabil al Dunării, am avea în sfârşit o infrastructură capabilă să lege fluviul care străbate România de sistemul de autostrăzi, oferind perspective uriaşe privind comerţul”, şi-a argumentat deputatul Cătălin Cristache demersul legislativ.

În plus, parlamentarul vede în acest proiect de infrastructură o posibilă cale de legătură extrem de importantă şi cu Republica Moldova, o autostradă până la graniţă fiind un semnal important în planul politicii externe.

CITEŞTE ŞI: Lege specială pentru „Autostrada Nordului”

Iniţiativa a fost depusă în luna noiembrie 2018, iar la momentul respectiv, deputatul Cătălin Cristache spunea că sunt şanse ca finanţarea să poată fi obţinută începând cu 2019, pentru ca proiectul să fie realizat în următorii patru ani.

Propunerea urmează să intre în dezbaterea Camerei Deputaţilor, forul decizional, iar după promulgarea de către preşedintele Klaus Iohannis va deveni lege.

 

Adaugati comentariu