Advertisement
inflatia
Home Miscellanea Macroeconomie Inflaţia anuală a urcat la 3,8% în februarie 2019

Inflaţia anuală a urcat la 3,8% în februarie 2019

Rata anuală a inflaţiei a urcat la 3,83% în luna februarie 2019, în urma scumpirii alimentelor cu 4,46%, a mărfurilor nealimentare cu 3,74% şi a serviciilor cu 3,08%. În ianuarie, rata anuală a inflaţiei a fost de 3,3%.

Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică, preţurile de consum în luna februarie 2019, comparativ cu luna februarie 2018, au crescut cu 3,8%. În acelaşi timp, rata anuală calculată pe baza indicelui armonizat al
preţurilor de consum (IAPC) este 4%. Rata medie a preţurilor de consum în ultimele 12 luni (martie 2018 – februarie 2019) faţă de precedentele 12 luni (martie 2017 – februarie 2018), calculată pe baza IPC, este 4,5%. Determinată pe baza IAPC, rata medie este 4,1%.

BNR a majorat la 3% prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an şi estimează o inflaţie de 3,1 pentru finalul anului viitor. Banca centrală estima în noiembrie 2018 o inflaţie de 2,9% pentru finalul acestui an şi
de 3,2% pentru 2020.

Potrivit BNR, rata anuală a inflaţiei va continua să scadă până în trimestrul III din 2019 (2,4%), pe seama componentelor exogene şi ale coşului de consum. Ulterior, se va repoziţiona şi menţine în jumătatea superioară a intervalului ţintei ca urmare a epuizării efectelor favorabile ale reducerilor preţurilor combustibililor şi citricelor de la finalul anului 2018, dar şi pe seama contribuţiei în creştere a inflaţiei de bază.

Indicele preţurilor de consum (IPC) (engl. consumer price index; CPI; headline inflation) este o măsură a variaţiei preţurilor calculată de Institutul Naţional de Statistică prin compararea preţurilor cu amănuntul ale unui coş de bunuri şi servicii reprezentative pentru consumul populaţiei.

Indicele armonizat al preţurilor de consum – IAPC (engl. harmonised index of consumer prices; HICP) este un indice de preţuri de consum a cărui metodologie de calcul a fost armonizată între ţările din Uniunea Europeană. Pe baza acestui indice se determină rata inflaţiei în zona euro, respectiv obiectivul de inflaţie al Băncii Centrale Europene.

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Rata anuală a inflației
Macroeconomie

Rata anuală a inflației în luna august a rămas la 9,4%, ca în iulie

Deși Guvernul a plafonat adaosul comercial la unele alimente de bază de...

Claudiu Cazacu
Macroeconomie

Claudiu Cazacu, XTB România: Se anunţă o toamnă volatilă pentru economia europeană

Se adună indicii numeroase că toamna va fi una dificilă în Europa,...

CFA România
Macroeconomie

CFA România: Încrederea în evoluţia economiei continuă să se reducă. Anticipațiile privind inflația și cursul leu/euro

Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociaţiei CFA România a crescut marginal în...

CFA România
Macroeconomie

CFA România: Încrederea în economie s-a redus, iar anticipaţiile inflaţioniste revin

Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociaţiei CFA România a scăzut, în luna...