Rata anuală a inflaţiei a urcat la 3,83% în luna februarie 2019, în urma scumpirii alimentelor cu 4,46%, a mărfurilor nealimentare cu 3,74% şi a serviciilor cu 3,08%. În ianuarie, rata anuală a inflaţiei a fost de 3,3%.
Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică, preţurile de consum în luna februarie 2019, comparativ cu luna februarie 2018, au crescut cu 3,8%. În acelaşi timp, rata anuală calculată pe baza indicelui armonizat al
preţurilor de consum (IAPC) este 4%. Rata medie a preţurilor de consum în ultimele 12 luni (martie 2018 – februarie 2019) faţă de precedentele 12 luni (martie 2017 – februarie 2018), calculată pe baza IPC, este 4,5%. Determinată pe baza IAPC, rata medie este 4,1%.
BNR a majorat la 3% prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an şi estimează o inflaţie de 3,1 pentru finalul anului viitor. Banca centrală estima în noiembrie 2018 o inflaţie de 2,9% pentru finalul acestui an şi
de 3,2% pentru 2020.
Potrivit BNR, rata anuală a inflaţiei va continua să scadă până în trimestrul III din 2019 (2,4%), pe seama componentelor exogene şi ale coşului de consum. Ulterior, se va repoziţiona şi menţine în jumătatea superioară a intervalului ţintei ca urmare a epuizării efectelor favorabile ale reducerilor preţurilor combustibililor şi citricelor de la finalul anului 2018, dar şi pe seama contribuţiei în creştere a inflaţiei de bază.
Indicele preţurilor de consum (IPC) (engl. consumer price index; CPI; headline inflation) este o măsură a variaţiei preţurilor calculată de Institutul Naţional de Statistică prin compararea preţurilor cu amănuntul ale unui coş de bunuri şi servicii reprezentative pentru consumul populaţiei.
Indicele armonizat al preţurilor de consum – IAPC (engl. harmonised index of consumer prices; HICP) este un indice de preţuri de consum a cărui metodologie de calcul a fost armonizată între ţările din Uniunea Europeană. Pe baza acestui indice se determină rata inflaţiei în zona euro, respectiv obiectivul de inflaţie al Băncii Centrale Europene.
Comentați?